lubię dodawać do sałatek i przekąsek chrupkie akcenty w postaci orzechów, ziaren słonecznika lub innych ziaren, ta przekąska to całkowita improwizacja ale wyszło pysznie
Przekąska z ciasta krucho-drożdżowego
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 2 szkl
- jajka 2 szt
- masło 15 dag
- śmietana kwaśna 18% 2-3 łyżki
- drożdże 2 dag
- sól 1/2 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki
- dodatki: polędwica gotowana ok 20 dag
- pomidory suszone
- orzechy włoskie
- mozarella 20 dag
- ketchup domowy lub sos pomidorowy pikantny
- jajko do posmarowania
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 2 szkl
- jajka 2 szt
- masło 15 dag
- śmietana kwaśna 18% 2-3 łyżki
- drożdże 2 dag
- sól 1/2 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki
- dodatki: polędwica gotowana ok 20 dag
- pomidory suszone
- orzechy włoskie
- mozarella 20 dag
- ketchup domowy lub sos pomidorowy pikantny
- jajko do posmarowania

Etapy przygotowania
1. w kubka wsypać 2 łyżki mąki, dodać cukier, 2 łyżki śmietany i rozkruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, 2. na stolnicę wysypać resztę mąki, posiekać z zimnym masłem, dodać sól, jajka oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodać więcej śmietany), odstawić do wyrośnięcia, 3. ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 części, każdy trójkąt posmarować ketchupem, położyć plaster polędwicy, kawałek pomidora suszonego, kilka kawałków orzecha, posypać startym serem mozarella, zaczynając od podstawy zwijać ciasto w rogaliki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 20 min, na koniec posypać startym serem, wstawić jeszcze na min 2 min do roztopienia sera, najlepsze na ciepło, zaraz po upieczeniu, smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 188
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 188



Składniki
- ciasto: mąka pszenna 2 szkl
- jajka 2 szt
- masło 15 dag
- śmietana kwaśna 18% 2-3 łyżki
- drożdże 2 dag
- sól 1/2 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki
- dodatki: polędwica gotowana ok 20 dag
- pomidory suszone
- orzechy włoskie
- mozarella 20 dag
- ketchup domowy lub sos pomidorowy pikantny
- jajko do posmarowania
1. w kubka wsypać 2 łyżki mąki, dodać cukier, 2 łyżki śmietany i rozkruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, 2. na stolnicę wysypać resztę mąki, posiekać z zimnym masłem, dodać sól, jajka oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodać więcej śmietany), odstawić do wyrośnięcia, 3. ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 części, każdy trójkąt posmarować ketchupem, położyć plaster polędwicy, kawałek pomidora suszonego, kilka kawałków orzecha, posypać startym serem mozarella, zaczynając od podstawy zwijać ciasto w rogaliki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 20 min, na koniec posypać startym serem, wstawić jeszcze na min 2 min do roztopienia sera, najlepsze na ciepło, zaraz po upieczeniu, smacznego