Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pasztet z cukinii i papryki, pasztet jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i zdrowy. Polecam wypróbować przepis na pasztet z cukinii bo naprawę warto :).
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5651
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1128
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12240
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5169
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1546
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5651
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1128
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12240
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5169
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1546
Składniki
Dokładnie umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam na durszlak. Delikatnie solę i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników. Paprykę ścieram na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekam. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez chwilę cebulę, następnie dodaję czosnek i smażę jeszcze przez chwilę, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła, i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie pasztetu: Cukinię odciskam z nadmiaru soku i przekładam do miski, paprykę również odciskam i dodaję do cukinii. Dodaję pozostałe składniki, doprawiam i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Foremkę w której będę zapiekała smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Przekładam masę i delikatnie ugniatam.
Pieczenie: Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut. Upieczony pasztet wystawiam z piekarnika i w foremce odstawiam do wystudzenia. Pasztet z cukinii jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa