Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pasztet z cukinii i papryki, pasztet jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i zdrowy. Polecam wypróbować przepis na pasztet z cukinii bo naprawę warto :).
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 256
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 256
Składniki
Dokładnie umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam na durszlak. Delikatnie solę i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników. Paprykę ścieram na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekam. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez chwilę cebulę, następnie dodaję czosnek i smażę jeszcze przez chwilę, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła, i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie pasztetu: Cukinię odciskam z nadmiaru soku i przekładam do miski, paprykę również odciskam i dodaję do cukinii. Dodaję pozostałe składniki, doprawiam i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Foremkę w której będę zapiekała smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Przekładam masę i delikatnie ugniatam.
Pieczenie: Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut. Upieczony pasztet wystawiam z piekarnika i w foremce odstawiam do wystudzenia. Pasztet z cukinii jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa