Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ptysie z pastą z białej fasoli i sera korycińskiego podawane z kabanosami i miodem
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4125
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4125
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Składniki
PTYSIE Wodę z mlekiem, cukrem, solą i masłem zagotowuję. Mąkę przesiewam. Garnek zdejmuję z ognia i dodaję przesianą mąkę. Mieszam energicznie drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, lśniącej masy, odchodzącej od ścianek naczynia. Palnik włączam na minimalną moc i podgrzewam masę około minuty, ciągle mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni Celsjusza. Po przestudzeniu dodaję kolejno jajka, miksując do połączenia składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie skrapiam oliwą. Powinnam przełożyć masę do rękawa cukierniczego, ale mi się zepsuł, więc staram się ułożyć ptysie łyżką, w dużych odstępach – z proporcji podanych w przepisie ptysie piekę na dwie tury. Przed pieczeniem czubek każdego ptysia smaruję zwilżonym wodą palcem. Piekę około 30 minut. Studzę. Przekrawam.
PASTA Wszystkie składniki umieszczam w misie blendera /lub malaksera/ i miksuję do dobrego połączenia składników – uzyskania kremistej, jednolitej masy.
WYKOŃCZENIE Kabanosy przekrawam wzdłuż i potem dzielę na mniejsze kawałki. N a patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam kabanosy. Przekrojone ptysie uzupełniam pastą fasolowo-serową i kiełkami rzodkiewki. Wierzch każdego ptysia smaruję miodem, posypuję prażonymi pestkami dyni i dekoruję nitkami chili. Tworzę kompozycję na świeżej sałacie.