Do góry

Przekąski Przepis na:

Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 987

Dodano:

Odsłon: 23511

Najprostszy przepis na bardzo pulchne racuchy z jabłkami. Takie racuchy sprawdzą się doskonale na śniadanie, kolację, podwieczorek czy deser lub po prostu jako przekąska. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Myślę, że wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zaskoczeniem pewnie będzie dla Was, że można przygotować tak puszyste, mięciutkie racuchy w tak prosty i szybki sposób. Wyjdzie nam wspanałe wspomnienie dzieciństwa...

Składniki

  • 1/2 l kefiru lub mleka
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszyste racuchy z jabłkami

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Jabłka dokładnie obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą i kefir (lub mleko). Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy nasze jabłka i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
    Smacznego !!
    Porada
    Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.
    Do racuchów z jabłkami możemy dodać odrobinę cynamonu, który podkreśli smak jabłek.
    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, a jabłka pokrojone tak, żeby było czuć ich smak.
    Możemy eksperymentować z różnymi owocami i podawać np. rodzynkami i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń