Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ziemniaczane wieżyczki, które przypominają swoim wyglądem również koszyczki, możesz przygotować jako przekąskę na słono. W tym przepisie znajdziesz też boczek, ale jeśli wolisz, możesz dodać inne składniki. Przygotowanie ziemniaczanych wieżyczek jest naprawdę proste, a świetnie rozgrzeją i zaspokoją apetyt.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Składniki
Przygotuj masę. Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz to zrobić także z pomocą malaksera. Pamiętaj jednak, żeby kształt ziemniaków przypominał wiórki. Cebule także obierz, umyj pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do ziemniaków.
Wbij do masy ziemniaczano-cebulowej jajko, a także przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Odlej z masy wodę, jeśli się zebrała. Przygotuj formę na muffiny. Każde wgłębienie natłuść dokładnie, może być olejem lub masłem.
Przełóż do każdego wgłębienia na muffinkę masę ziemniaczaną. Dokładnie dociśnij ją łyżeczką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu z włączoną grzałką górną i dolną. Piecz tak przez 25 minut.
W tym czasie podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu boczek pokrojony w kostkę. Po 25 minutach grzania wsyp do każdego powstałego ziemniaczanego koszyczka. Piecz jeszcze przez 5 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj, aż ziemniaczane wieżyczki trochę ostygną. Posyp całość parmezanem oraz udekoruj świeżym rozmarynem.