Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ziemniaczane wieżyczki, które przypominają swoim wyglądem również koszyczki, możesz przygotować jako przekąskę na słono. W tym przepisie znajdziesz też boczek, ale jeśli wolisz, możesz dodać inne składniki. Przygotowanie ziemniaczanych wieżyczek jest naprawdę proste, a świetnie rozgrzeją i zaspokoją apetyt.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1623
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1393
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1426
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1497
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1623
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1393
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1426
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1497
Składniki
Przygotuj masę. Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz to zrobić także z pomocą malaksera. Pamiętaj jednak, żeby kształt ziemniaków przypominał wiórki. Cebule także obierz, umyj pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do ziemniaków.
Wbij do masy ziemniaczano-cebulowej jajko, a także przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Odlej z masy wodę, jeśli się zebrała. Przygotuj formę na muffiny. Każde wgłębienie natłuść dokładnie, może być olejem lub masłem.
Przełóż do każdego wgłębienia na muffinkę masę ziemniaczaną. Dokładnie dociśnij ją łyżeczką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu z włączoną grzałką górną i dolną. Piecz tak przez 25 minut.
W tym czasie podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu boczek pokrojony w kostkę. Po 25 minutach grzania wsyp do każdego powstałego ziemniaczanego koszyczka. Piecz jeszcze przez 5 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj, aż ziemniaczane wieżyczki trochę ostygną. Posyp całość parmezanem oraz udekoruj świeżym rozmarynem.