Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty do wykonania, ale wymagający poświęcenia czasu na "leżakowanie" ciasta. Warto jednak zaryzykować, ponieważ całość jest nieziemsko dobra! Proste do wykonania, smakowite i puszyste.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Składniki
Podgrzej mleko w garnuszku - musi być ciepłe, ale nie gorące! Dodaj do niego drożdże oraz łyżeczkę cukru. Wszystko rozpuść i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski przesiej mąkę, dodaj budyń, sól.
Do miski wbij dwa jajka i zacznij je ubijać. Zacznij wsypać powoli łyżkę cukru. Ubijaj aż masa będzie bardzo roztrzepana i zacznie powstawać pianka. Jajka nie muszą być całkowicie ubite.
Roztrzepane jajka dodaj do miski z mąką. Przemieszaj. Dodaj mleko z drożdżami i wszystko razem wymieszaj lub zmiksuj na małych obrotach. Przykryj miskę folią i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (możesz przykryć wszystko pod kołdrę i poduszki).
W międzyczasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiedy minie godzina "leżakowania ciasta" dodaj te jabłka do ciasta, zamieszaj i ponownie przykryj folią, wstaw do ciepłego miejsca na kolejną godzinę.
Rozgrzej oliwę lub olej na patelni. Musi być go dość dużo, aby racuchy ładnie się zrobiły. Tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, ale jak będziesz wykładać ciasto to moc kuchenki nie może być zbyt duża (u mnie poziom 6 z 9 możliwych) Wykładaj po małej chochli lub dużej łyżce niewielkie porcje. Smaż na jednej stronie aż będą złote, następnie przewróć na drugą stronę.
Racuchy przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego!