Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuszki drożdżowe z figami i jabłkiem

Racuszki drożdżowe z figami i jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48613

Dodano:

Odsłon: 900

Słodkie co nieco.

Składniki

  • mąka 25 dkg
  • drożdże 4 dkg
  • jajka 3 szt
  • mleko ok. 1/2 l
  • cukier 5 dkg
  • figi suszone 10 dkg
  • jabłka 2 szt
  • olej do smażenia
  • dżem figowy 5 łyżeczek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z cukrem i szklanką mleka. Dodać mąkę, jajka. wszystko utrzeć na gładką masę. Wlać resztę mleka. Całość wyrobić drewnianą łyżką. Odpowiednie ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza i gęstość śmietany. Do zrobionego ciasta dodać pokrojone w kostkę figi i półplasterki jabłka. Wszystko razem zamieszać, pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta, na rozgrzanym tłuszczu, smażyć racuszki (z obu stron, na złoty kolor).
    Podawać polane sosem z dżemu figowego.

    Sos: Dżem figowy zagotować z dwiema łyżkami wody.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń