Do góry

Przekąski Przepis na:

rillettes z gęsi

rillettes z gęsi

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 1004

Dodano:

Odsłon: 290

przepyszne mięsne smarowidło

Składniki

  • mięso z gęsi - 1,5 kg (np. nogi, szyja, pierś)
  • smalec gęsi - 500 g
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liście laurowe - 4 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • tymianek - kilka gałązek
  • białe wytrawne wino - 200 ml
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
rillettes z gęsi

Przygotowanie

  1. Mięso natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do miski, zalać winem, dodać pozostałe przyprawy, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

  2. Do garnka z grubym dnem włożyć smalec, dodać mięso wraz z marynatą. Gotować na bardzo małym ogniu przez kilka godzin do momentu, aż mięso zacznie się rozpadać.

  3. Całość lekko ostudzić. Na sito lub durszlak przekładać kawałki mięsa, zachowując spływający tłuszcz. Mięso oddzielić od kości, dzielić na włókna (można użyć do tego widelca), układać w słoiki lub w kamionkowym naczyniu. Zalać zebranym smalcem, odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń