Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne rogaliki z ciasta drożdżowego, faszerowane pieczarkami i żółtym serem. Idealne jako przekąska podawana gościom na stół na ciepło, jak i na zimno.
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20333
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 349
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1048
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1307
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20333
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 349
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1048
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1307
Składniki
Mleko wlej do garnka i podgrzej je ( max. temperatura mleka to 35 stopni). Następnie zdejmij garnek z płomienia, aby mleko się dłużej nie podgrzewało. Dodaj cukier, drożdże oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszaj i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 min.
Rozpuść masło ( ja robię to w mikrofali).
Do osobnej miski lub na stolnicy przesiej mąkę przez sito, dodaj całe jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Na końcu wlej masło (uważaj żeby nie było ono gorące!)
Ciasto wyrabiaj w dłoni lub w robocie przy użyciu haka min przez 10-15 min. Po tym czasie ciasto odstaw w ciepłe miejsce i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
W międzyczasie obierz cebulę oraz pieczarki, pokrój je lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż na małej ilości oleju lub duś na wodzie. Odstaw farsz do ostygnięcia.
Gdy ciasto na rogaliki wyrośnie podziel je na kilka części i rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Następnie podziel ciasto na trójkąty. Układaj farsz przy szerszym końcu dodaj kawałki sera żółtego (ja zazwyczaj rozrywam małe kawałki od plasterków sera). Zwijaj rogalika rozpoczynając od strony farszu ku co raz węższemu końcu.
Gotowe rogaliki smaruje mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypuje sezamem i makiem. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę je przez 15-20 min w 170 stopniach. (Nie odstawiam już gotowych rogalików do wyrośnięcia, ponieważ zanim skończę ostatnią partię, pierwsze zrobione rogaliki zdążą wyrosnąć. Całość piekę na dwie blachy)