Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada buraczkowa to doskonały pomysł na uroczystą kolację. Robi wrażenie ze względu na swój kolor oraz formę podania w plastrach. Może też sprawdzić się jako przystawka na zimno.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 637
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 637
Składniki
Buraki ugotuj w mundurkach, a potem ostudź i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce. Dodaj żółtka, mąkę pszenną, łyżeczkę, proszek do pieczenia oraz olej. Wymieszaj dokładnie. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Dodawaj do masy z buraczkami, delikatnie mieszając. Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj równomiernie ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut. Wyciągnij. Przełóż roladę na czystą bawełnianą ściereczkę i zawiń, pozbywając się papieru. Zostaw do wystudzenia.
Teraz przygotuj nadzienie. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce. Połącz z serkiem śmietankowym i posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Kiedy rolada się ostudzi, rozwiń ją delikatnie i posmaruj farszem. Ponownie zwiń i umieść ściśle w folii spożywczej. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Do tego przepisu użyj blaszki z dłuższym bokiem o wymiarze minimum 32 centymetry.