Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi grzybami. Jej podstawę stanowi zielony omlet z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku baby, a farsz grzybowy przypomina ten do świątecznych uszek. Rolada świetnie sprawdzi się na przekąskę, a także imprezową lub świąteczną przystawkę.
Forma o wymiarach 22 cm x 28 cm
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 38
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 229
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 35
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 16
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1127
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 38
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 229
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 35
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 16
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1127
Składniki
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w lekko osolonej wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy*. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. * Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.
W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak baby. Smażymy go do momentu aż zwiędnie, a następnie studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do rozdrabniacza dodajemy ostudzony szpinak, 2 żółtka, mąkę oraz mleko i miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku. Powstałą mieszankę doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu, cukru oraz gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut. Zielony omlet od razu po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy na lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Ostrożnie ściągamy papier, delikatnie zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy tak do ostudzenia*. * Studzenie w taki sposób sprawi, że omlet nabierze odpowiedniej formy i nie popęka podczas późniejszego zwijania.
Ostudzony omlet smarujemy śmietankowym serkiem twarogowym. Na połowie serka układamy także farsz grzybowy, a następnie zawijamy.
Roladę owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu kroimy roladki ostrym nożem na odpowiadającą nam grubość.
Roladę możecie przygotować także ze świeżych grzybów. Poza sezonem świetnie sprawdzą się pieczarki.