Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada ziemniaczana z szynką, pieczarkami i żółtym serem.

Rolada ziemniaczana z szynką, pieczarkami i żółtym serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3730

Dodano:

Odsłon: 1580

Uważam, że ta rolada jest smaczniejsza od babki ziemniaczanej, ponieważ farsz stanowi szynka, plastry żółtego sera i podsmażone pieczarki.

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 5 całych jajek
  • sól, czarny, grubo mielony pieprz, przyprawa do ziemniaków
  • Farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag szynki
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada ziemniaczana z szynką, pieczarkami i żółtym serem.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach razem z cebulą.
    Całe jajka roztrzepać rózgą i wlać do masy ziemniaczanej (nie odciskać).
    Doprawić solą i pieprzem. Dodać przyprawę do dań ziemniaczanych.
    Dużą blachę (tę z wyposażenia piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem lub olejem i rozprowadzić równomiernie masę ziemniaczaną.
    Wstawić do pieczenia na 40 minut w temperaturze 190 stopni.

  2. Przygotować farsz:
    Pieczarki pokroić w cienkie plastry i przesmażyć razem z drobno pokrojoną cebulką na łyżce klarowanego masła.Doprawić solą i pieprzem.

  3. Upieczone, gorące ciasto ziemniaczane przełożyć na blat, usunąć papier i w miarę szybko rozłożyć na nim plastry szynki, pieczarki i żółty ser.
    Zwinąć ciasno w roladę, owinąć dodatkowo papierem i wstawić na 10 minut do piekarnika by ser się rozpuścił.
    Podawać na ciepło z keczupem lub sosem czosnkowym , ale równie smaczna jest na zimno pokrojona w plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń