Roladki z szynki w galarecie, to świetna propozycja na pyszną i super szybką do zrobienia przekąskę. Idealna na okres wielkanocny czy też na rodzinne imprezy.
Roladki z szynki w galarecie
Składniki
- 12 plastrów szynki konserwowej
- 3 duże jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 30 g majonezu
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- kilka gałązek bazylii do dekoracji
- 5 g chrzanu tartego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Galareta:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 15 g żelatyny
Składniki
- 12 plastrów szynki konserwowej
- 3 duże jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 30 g majonezu
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- kilka gałązek bazylii do dekoracji
- 5 g chrzanu tartego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Galareta:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 15 g żelatyny

Etapy przygotowania
Jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo, a następnie obierz ze skorupek. Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Dodaj majonez i chrzan, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia się składników.
Każdy plaster szynki posmaruj przygotowaną pastą, zawiń w rulonik i ułóż na półmisku. Paprykę pokrój w słupki. Każdy słupek układaj pomiędzy rolkami z szynki. Dookoła roladek wyłóż groszek konserwowy. Po bokach półmiska wyłóż pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Możesz ich użyć mniej lub więcej – wedle uznania.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut, żeby napęczniała. Bulion zagotuj, dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Tężejącą galaretkę zalej roladki. Na środku możesz położyć cebulkę z wyciętym wzorem i gałązki bazylii do dekoracji. Wstaw całość do lodówki i pozostaw do momentu aż galaretka stężeje.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 44

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 1668

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6716
Ostatnio komentowane przepisy
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 44

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 1668

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6716



Składniki
- 12 plastrów szynki konserwowej
- 3 duże jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 30 g majonezu
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- kilka gałązek bazylii do dekoracji
- 5 g chrzanu tartego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 15 g żelatyny
Jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo, a następnie obierz ze skorupek. Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Dodaj majonez i chrzan, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia się składników.
Każdy plaster szynki posmaruj przygotowaną pastą, zawiń w rulonik i ułóż na półmisku. Paprykę pokrój w słupki. Każdy słupek układaj pomiędzy rolkami z szynki. Dookoła roladek wyłóż groszek konserwowy. Po bokach półmiska wyłóż pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Możesz ich użyć mniej lub więcej – wedle uznania.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut, żeby napęczniała. Bulion zagotuj, dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Tężejącą galaretkę zalej roladki. Na środku możesz położyć cebulkę z wyciętym wzorem i gałązki bazylii do dekoracji. Wstaw całość do lodówki i pozostaw do momentu aż galaretka stężeje.
Pyszotka:)