Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robi się je bardzo szybko, więc są idealne gdy np. mamy niezapowiedzianych gości. Ja zawsze trzymam płat ciasta francuskiego w lodówce, aby w razie "nagłego wypadku" wyczarować coś co jest pyszne, a przy tym nie zajmuje wiele czasu, jak prezentowane róże ze szpinakiem.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 130
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1206
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 70
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 130
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1206
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 70
Składniki
Szykujemy foremki na babeczki. Od ciasta odcinamy 1/3 części. Pozostałe 2/3 dzielimy na 6 kawałków. Wykładamy nimi dokładnie dno i boki foremek.
Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy chwilę na nim szpinak, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilkę smażymy. Dodajmy mleko i brie pocięty w kosteczkę. Chwilę trzymamy na patelni, aż ser zacznie topnieć. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy.
Łyżką nakładam masę szpinakową do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Nie wypełniamy po brzegi, bo ciasto i tak powiększy swoją objętość. Z pozostałej, 1/3 części ciasta, wycinamy szklanką 6 kółek. Układamy je na wierzchu babeczek, sklejając brzegami.
Jajko rozkłócamy widelcem, smarujemy pędzelkiem wierzch babeczek. Z pozostałego ciasta, które zostało po wycięciu kółek, wycinamy kształty kółek i półkoli kieliszkiem. Przyklejamy jajkiem do wierzchu babeczek. Nie nakłuwamy babeczek (!), dzięki temu podczas pieczenia babeczki uformują się w róże, ponieważ powietrze z środka będzie rozpychać je, tworząc jakby kwiat. Przed wstawieniem do piekarnika, posypujemy ulubionymi ziołami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temp. 180st.C.