Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robi się je bardzo szybko, więc są idealne gdy np. mamy niezapowiedzianych gości. Ja zawsze trzymam płat ciasta francuskiego w lodówce, aby w razie "nagłego wypadku" wyczarować coś co jest pyszne, a przy tym nie zajmuje wiele czasu, jak prezentowane róże ze szpinakiem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Szykujemy foremki na babeczki. Od ciasta odcinamy 1/3 części. Pozostałe 2/3 dzielimy na 6 kawałków. Wykładamy nimi dokładnie dno i boki foremek.
Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy chwilę na nim szpinak, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilkę smażymy. Dodajmy mleko i brie pocięty w kosteczkę. Chwilę trzymamy na patelni, aż ser zacznie topnieć. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy.
Łyżką nakładam masę szpinakową do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Nie wypełniamy po brzegi, bo ciasto i tak powiększy swoją objętość. Z pozostałej, 1/3 części ciasta, wycinamy szklanką 6 kółek. Układamy je na wierzchu babeczek, sklejając brzegami.
Jajko rozkłócamy widelcem, smarujemy pędzelkiem wierzch babeczek. Z pozostałego ciasta, które zostało po wycięciu kółek, wycinamy kształty kółek i półkoli kieliszkiem. Przyklejamy jajkiem do wierzchu babeczek. Nie nakłuwamy babeczek (!), dzięki temu podczas pieczenia babeczki uformują się w róże, ponieważ powietrze z środka będzie rozpychać je, tworząc jakby kwiat. Przed wstawieniem do piekarnika, posypujemy ulubionymi ziołami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temp. 180st.C.