Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku.

Ryba po grecku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 3788

Dodano:

Odsłon: 17447

Pyszna ryba po grecku z dorszem i warzywami, idealna na wigilijny stół.

Składniki

  • Filet z dorsza 500 g
  • Mąka pszenna 200 g
  • Marchew 2 średnie szt.
  • Pietruszka 1 średnia
  • Seler do 100 g
  • Cebula 2 szt
  • Przecier pomidorowy 500 ml
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po grecku.

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i seler zatrzeć na tarce.
    Cebulę pokroić w kostkę.
    Rybę umyć, osuszyć, obsypać solą i pieprzem.

  2. Rozgrzać patelnię z olejem i podsmażyć cebulę.
    Następnie w raz z cebulą podsmażyć resztę warzyw.
    Dodać przyprawy.
    Dusić pod przykryciem 5 minut.
    Dodać przecier pomidorowy i dusić całość pod przykryciem 20 minut.
    Na końcu solimy do smaku.
    Rybę obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
    Do naczynia kolejno wykładamy marynatę z warzyw i przekładamy
    kawałkami ryby.
    Całość należy ostudzić i odstawić do lodówki na kilka godzin.
    Gotowe !!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 grudnia 2017 Właśnie robię rybkę z Twojego przepisu :) Pycha! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń