Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam kulki z morszczuka i śledzia. Nazwałam tę przekąskę rybnym smakołykiem ponieważ są bardzo smaczne, nie mocno zbite, a zalewa delikatnie słodko - kwaśna. Kulki według przepisu mojej nie żyjącej już babci.
garnek na zalewę , maszynka do mielenia, patelnia, miska, szklane salaterki,
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 57
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 43
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 186
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 57
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 43
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 186
Składniki
Rybę po rozmrożeniu mielimy razem ze śledziem, obraną cebulą i czosnkiem. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w mleku. Dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Z masy formujemy nie duże kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Zalewa; Część cukier wsypujemy do garnka aby się rozpuścił innym słowem robimy karmel. Gdy karmel gotowy powoli wlewamy wodę cały czas mieszając oraz łyżkę soli. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę , pozostały cukier oraz przyprawy. Po zagotowaniu dodajemy ocet. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Letnią zalewą zalewamy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce. Po 3 dniach kulki gotowe do spożycia (w zależności jakie kto lubi).
Kulki w zalewie odłożone na trzy dni , po tym czasie już jemy.