Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspirowałam się przepisem,który znalazłam dawno temu w książce "Potrawy z ryżu"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2099
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5554
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2099
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5554
Składniki
Ryż gotować ok 15 min,odsączyć,zalać mlekiem,dodać wanilię i gotować mieszając aż mleko się wchłonie.Jajka roztrzepać z 4 łyżkami cukru i dodać do ryżu energicznie mieszając.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze cząstki.Do niedużej tortownicy (u mnie ok 22 cm) wlać łyżeczkę wody i wyłożyć ją cząstkami jabłek a następnie przykryć je ryżem,wyrównać powierzchnię.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st i piec ok 30 min.Po wyjęciu z piekarnika torcik wyłożyć na talerz(może wyciec trochę soku) i poczekać aż wystygnie.
Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i ozdobić nią torcik rozsmarowując na wierzchu,posypać posiekanymi orzechami i ustroić listkami mięty lub melisy.Smacznego