Super chrupiące przekąski w azjatyckim stylu. Wersja tradycyjna z mięsem mielonym, makaronem i grzybami mun. Zamiast zamawiać, zróbcie je w domu samodzielnie!
Sajgonki
Składniki
Farsz:
- Mięso mielone (u mnie wieprzowina) - 200g
- Grzyby mun - 20g
- Makaron sojowy - 50g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Marchew - 1szt
- Olej - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Pieprz, sól i chilli mielone do smaku
Dodatkowo:
- Papier ryżowy - ok 20szt (ja używałam papieru ryżowo-tapiokowego)
- Olej do smażenia
Składniki
Farsz:
- Mięso mielone (u mnie wieprzowina) - 200g
- Grzyby mun - 20g
- Makaron sojowy - 50g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Marchew - 1szt
- Olej - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Pieprz, sól i chilli mielone do smaku
Dodatkowo:
- Papier ryżowy - ok 20szt (ja używałam papieru ryżowo-tapiokowego)
- Olej do smażenia

Etapy przygotowania
Farsz. Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, a po 5 minutach kroimy w paski. Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju smażymy cebulę i marchew. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy czosnek, a po minucie mięso mielone i grzyby mun. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie gotowe. Na końcu dodajemy makaron sojowy, mieszamy i smażymy razem minutę. Farsz zostawiamy do ostudzenia.
Teraz zawijanie. Płat papieru ryżowego moczymy przez chwilę w wodzie. Kładziemy na desce i czekamy chwilę, aż zmięknie. Na nim układamy łyżeczkę farszu i zawijamy podobnie jak krokiety - najpierw boki zakładamy do środka, a potem całość ciasno zwijamy w rulon. Papier ryżowy po zawinięciu bardzo dobrze się trzyma. Przygotowujemy sobie wszystkie zawijasy i bierzemy się za smażenie. Na patelnię wlewamy olej. Sajgonki wkładamy dopiero, gdy jest dobrze nagrzany. Ważne, aby smażyć sajgonki w porcjach po kilka sztuk, aby temperatura oleju za bardzo nie spadła. Smażymy je po ok 1,5 minuty z dwóch stron. Wyjmujemy na do odsączenia na ręcznik papierowy. Sajgonki podajemy z sosem słodko-ostrym lub sriracha mayo.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 68

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 214
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 68

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 214



Składniki
- Mięso mielone (u mnie wieprzowina) - 200g
- Grzyby mun - 20g
- Makaron sojowy - 50g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Marchew - 1szt
- Olej - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Pieprz, sól i chilli mielone do smaku
- Papier ryżowy - ok 20szt (ja używałam papieru ryżowo-tapiokowego)
- Olej do smażenia
Farsz. Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, a po 5 minutach kroimy w paski. Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju smażymy cebulę i marchew. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy czosnek, a po minucie mięso mielone i grzyby mun. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie gotowe. Na końcu dodajemy makaron sojowy, mieszamy i smażymy razem minutę. Farsz zostawiamy do ostudzenia.
Teraz zawijanie. Płat papieru ryżowego moczymy przez chwilę w wodzie. Kładziemy na desce i czekamy chwilę, aż zmięknie. Na nim układamy łyżeczkę farszu i zawijamy podobnie jak krokiety - najpierw boki zakładamy do środka, a potem całość ciasno zwijamy w rulon. Papier ryżowy po zawinięciu bardzo dobrze się trzyma. Przygotowujemy sobie wszystkie zawijasy i bierzemy się za smażenie. Na patelnię wlewamy olej. Sajgonki wkładamy dopiero, gdy jest dobrze nagrzany. Ważne, aby smażyć sajgonki w porcjach po kilka sztuk, aby temperatura oleju za bardzo nie spadła. Smażymy je po ok 1,5 minuty z dwóch stron. Wyjmujemy na do odsączenia na ręcznik papierowy. Sajgonki podajemy z sosem słodko-ostrym lub sriracha mayo.