Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super chrupiące przekąski w azjatyckim stylu. Wersja tradycyjna z mięsem mielonym, makaronem i grzybami mun. Zamiast zamawiać, zróbcie je w domu samodzielnie!
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 318
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 63
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 61
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 42
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2295
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 318
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 63
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 61
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 42
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2295
Składniki
Farsz. Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, a po 5 minutach kroimy w paski. Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju smażymy cebulę i marchew. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy czosnek, a po minucie mięso mielone i grzyby mun. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie gotowe. Na końcu dodajemy makaron sojowy, mieszamy i smażymy razem minutę. Farsz zostawiamy do ostudzenia.
Teraz zawijanie. Płat papieru ryżowego moczymy przez chwilę w wodzie. Kładziemy na desce i czekamy chwilę, aż zmięknie. Na nim układamy łyżeczkę farszu i zawijamy podobnie jak krokiety - najpierw boki zakładamy do środka, a potem całość ciasno zwijamy w rulon. Papier ryżowy po zawinięciu bardzo dobrze się trzyma. Przygotowujemy sobie wszystkie zawijasy i bierzemy się za smażenie. Na patelnię wlewamy olej. Sajgonki wkładamy dopiero, gdy jest dobrze nagrzany. Ważne, aby smażyć sajgonki w porcjach po kilka sztuk, aby temperatura oleju za bardzo nie spadła. Smażymy je po ok 1,5 minuty z dwóch stron. Wyjmujemy na do odsączenia na ręcznik papierowy. Sajgonki podajemy z sosem słodko-ostrym lub sriracha mayo.