Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab w sosie z tuńczyka

Schab w sosie z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2227

Dodano:

Odsłon: 374

Ta potrawa do doskonała propozycja na przyjęcie. W bardziej ekskluzywnej wersji zamiast schabu możemy użyć cielęciny. Sos z tuńczyka jest mocno aromatyczny dzięki dodatkowi anchois. Przepis zaczerpnięty od Ewy Wachowicz.

Składniki

  • Schab b/kości - lub cielęcina - 1 kg
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej do obsmażenia
  • SOS:
  • Tuńczyk - w oleju - 1 puszka (170-200g)
  • Majonez - 1/2 szkl.
  • Kapary - z zalewy - 4-5 łyżek
  • Anchois - 6 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Sok z cytryny - z 1/2 szt.
  • Natka pietruszki - lub koperek - 2 łyżki posiekanej
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy ze wszystkich stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy 1/2 szkl. wody, wymywamy smak ze smażenia i podlewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. po upieczeniu odstawiamy mięso by ostygło.

  2. Tuńczyka lekko odciskamy z nadmiaru własnego sosu. Przekładamy do miksera, dorzucamy anchois, kapary, sok z cytryny, majonez. Wszystko miksujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Ostudzone mięso kroimy na cieniutkie plasterki, nakładamy na nie sos, dekorujemy kaparami i siekaną zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń