Do góry

Przekąski Przepis na:

Ser pleśniowy zapiekany w cieście francuskim

Ser pleśniowy zapiekany w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49497

Dodano:

Odsłon: 1476

Jeżeli tak, jak ja uważacie, że ser pleśniowy i dżem to połączenie idealne, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Składniki

  • serek camembert (okrągły) 3 sztuki x 120 g
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • dżem z czarnego bzu 3 łyżeczki
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • białko do posmarowania ciasta
  • dodatkowo:
  • mix sałat 50 g
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ser pleśniowy zapiekany w cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości 3 cm i długości około 18 cm.
    Serki smarujemy na wierzchu dżemem, wykorzystując po 1 łyżeczce na sztukę, następnie
    każdy z nich owijamy dwoma paskami ciasta skrzyżowanymi ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem,
    posypujemy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.

  2. Całość pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni (10 minut), dopiekamy w temperaturze 180 (10-15 minut). Ciepły camembert podajemy na sałacie.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń