Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste karczochy wspomagają metabolizm
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Składniki
Świeże karczochy należy obrać do serc i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Mrożone serca są już nim skropione, te z lekkiej zalewy octowej już mają kwasek. Miałam mrożone serca, rozmroziłam je i podgotowałam w osolonej wodzie 15 minut. Potem ułożyłam je na wysmarowanej blasze. W między czasie zrobiłam beszamel. Na małym ogniu rozpuściłam masło, dodałam mąkę,i mieszałam żeby się nie zbryliło i nie przypaliło. Jak mąka się trochę upraży zaczęłam dolewać mleko, ciągle mieszając. Do beszamelu dodałam sól, gałkę i ser. Gdy się roztopił wyłączyłam ogień i dodałam pokrojoną drobno papryczkę chili, oliwki i trochę naci kolendry. Zagłębienia w karczochach wypełniłam beszamelem i wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut w 170 stopniach. Można obserwować poziom przyrumienienia. Karczochy są źródłem wielu witamin i minerałów, wspomagają tez metabolizm, a po za tym są boskie w smaku. Smacznego :)