Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste karczochy wspomagają metabolizm
Świeże karczochy należy obrać do serc i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Mrożone serca są już nim skropione, te z lekkiej zalewy octowej już mają kwasek.
Miałam mrożone serca, rozmroziłam je i podgotowałam w osolonej wodzie 15 minut.
Potem ułożyłam je na wysmarowanej blasze.
W między czasie zrobiłam beszamel. Na małym ogniu rozpuściłam masło, dodałam mąkę,i mieszałam żeby się nie zbryliło i nie przypaliło. Jak mąka się trochę upraży zaczęłam dolewać mleko, ciągle mieszając.
Do beszamelu dodałam sól, gałkę i ser. Gdy się roztopił wyłączyłam ogień i dodałam pokrojoną drobno papryczkę chili, oliwki i trochę naci kolendry.
Zagłębienia w karczochach wypełniłam beszamelem i wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut w 170 stopniach. Można obserwować poziom przyrumienienia.
Karczochy są źródłem wielu witamin i minerałów, wspomagają tez metabolizm, a po za tym są boskie w smaku.
Smacznego :)
Karczochy tak przyrządzone każdemu zasmakują w Rzymie od jesieni do wiosny w...
Odsłon: 2383
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1315
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1213
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 125
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1033
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1315
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1213
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 125
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1033
Składniki
Świeże karczochy należy obrać do serc i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Mrożone serca są już nim skropione, te z lekkiej zalewy octowej już mają kwasek. Miałam mrożone serca, rozmroziłam je i podgotowałam w osolonej wodzie 15 minut. Potem ułożyłam je na wysmarowanej blasze. W między czasie zrobiłam beszamel. Na małym ogniu rozpuściłam masło, dodałam mąkę,i mieszałam żeby się nie zbryliło i nie przypaliło. Jak mąka się trochę upraży zaczęłam dolewać mleko, ciągle mieszając. Do beszamelu dodałam sól, gałkę i ser. Gdy się roztopił wyłączyłam ogień i dodałam pokrojoną drobno papryczkę chili, oliwki i trochę naci kolendry. Zagłębienia w karczochach wypełniłam beszamelem i wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut w 170 stopniach. Można obserwować poziom przyrumienienia. Karczochy są źródłem wielu witamin i minerałów, wspomagają tez metabolizm, a po za tym są boskie w smaku. Smacznego :)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Awanturka z makrelą
Przekąski
Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca
Przekąski
Gofry z cukinii
Przekąski
Pieczarki faszerowane
Awanturka z makrelą
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1315
Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca
Pyszna, kremowa i aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów oraz orzechów ner...
Odsłon: 78