Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste karczochy wspomagają metabolizm
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 156
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 20
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 130
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 156
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 20
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 130
Składniki
Świeże karczochy należy obrać do serc i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Mrożone serca są już nim skropione, te z lekkiej zalewy octowej już mają kwasek. Miałam mrożone serca, rozmroziłam je i podgotowałam w osolonej wodzie 15 minut. Potem ułożyłam je na wysmarowanej blasze. W między czasie zrobiłam beszamel. Na małym ogniu rozpuściłam masło, dodałam mąkę,i mieszałam żeby się nie zbryliło i nie przypaliło. Jak mąka się trochę upraży zaczęłam dolewać mleko, ciągle mieszając. Do beszamelu dodałam sól, gałkę i ser. Gdy się roztopił wyłączyłam ogień i dodałam pokrojoną drobno papryczkę chili, oliwki i trochę naci kolendry. Zagłębienia w karczochach wypełniłam beszamelem i wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut w 170 stopniach. Można obserwować poziom przyrumienienia. Karczochy są źródłem wielu witamin i minerałów, wspomagają tez metabolizm, a po za tym są boskie w smaku. Smacznego :)