Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste karczochy wspomagają metabolizm
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4194
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 341
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 825
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3681
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4194
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 341
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 825
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3681
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 754
Składniki
Świeże karczochy należy obrać do serc i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Mrożone serca są już nim skropione, te z lekkiej zalewy octowej już mają kwasek. Miałam mrożone serca, rozmroziłam je i podgotowałam w osolonej wodzie 15 minut. Potem ułożyłam je na wysmarowanej blasze. W między czasie zrobiłam beszamel. Na małym ogniu rozpuściłam masło, dodałam mąkę,i mieszałam żeby się nie zbryliło i nie przypaliło. Jak mąka się trochę upraży zaczęłam dolewać mleko, ciągle mieszając. Do beszamelu dodałam sól, gałkę i ser. Gdy się roztopił wyłączyłam ogień i dodałam pokrojoną drobno papryczkę chili, oliwki i trochę naci kolendry. Zagłębienia w karczochach wypełniłam beszamelem i wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut w 170 stopniach. Można obserwować poziom przyrumienienia. Karczochy są źródłem wielu witamin i minerałów, wspomagają tez metabolizm, a po za tym są boskie w smaku. Smacznego :)