Do góry

Przekąski Przepis na:

Serowo- gruszkowa przekąska

Serowo- gruszkowa przekąska

Autor:

Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 50023

Dodano:

Odsłon: 631

Lubię czasami poeksperymentować. Efekt moich działań polecam osobom, które nie boją się ciekawych połączeń i nowych doznań smakowych.

Składniki

  • duże słodkie gruszki 2 szt
  • ser bryndza 10 dkg
  • garść suszonej żurawiny
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek 1 łyżeczka, ocet balsamiczny 1 łyżeczka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serowo- gruszkowa przekąska

Przygotowanie

  1. Gruszki umyć, pokroić na plastry. Z każdego plasterka należy usunąć gniazda nasienne, następnie gruszki skropić dość obficie sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu owoców. Śuszoną żurawinę zalać ciepłą wodą, żeby nie była zbyt sucha. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, dodać odrobinę soli i pieprzu.
    Plastry gruszki smarować bryndzą, układać jeden na drugim. Na wierzch dodać kilka owoców żurawiny. Całość skropić sosem z octu balsamicznego i oliwy.

    Uwaga: Jeżeli bryndza jest wystarczająco twarda (moja niestety nie była), można ją pokroić na plasterki, którymi przełożymy plastry gruszki.


  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń