Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 738 Ocena: 15289
Dodano: 07.01.2021
Odsłon: 2348
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Skrzydełka od razu podzieliłam na trzy części, po ugotowaniu mięso by się porwało.
Gotowałam je godzinę w od razu osolonej wodzie z dodatkiem kilku listków laurowych i kilku kulek ziela angielskiego. Lotek nie będę używać a bulion wykorzystałam jako bazę zupy.
Wybrałam sos sriracha bo ładnie obkleja mięso. Można użyć sypkiej mieszanki z chili. Dodałam łyżkę suszonego czosnku, jeszcze paprykę słodką i odrobinę soli- sos sriracha jest lekko słodkawy.
Nie bójcie się ostrości ona złagodnieje w połączeniu z mięsem i panierką.
Malkserem rozdrobniłam płatki kukurydziane- one są także naturalnie słodkawe więc trzeba dodać soli teraz, lub posolić opanierowane skrzydełka po wierzchu.
Skrzydełka wyjmowałam z bulionu, maczałam w ostrym sosie i potem obtaczałam w panierce. Kładłam je na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Lepiej nie wyjmować skrzydełek z bulionu wcześniej- obeschną i sos , czy też sypkie przyprawy się nie przykleją.
Wstawiłam je do nagrzanego piekarnika na 200 C.
Piekłam je 20 minut, potem je obróciłam i znowu lekko posmarowałam papier olejem. Dopiekałam kolejne 20 minut.
Mój piekarnik jest chimeryczny więc lepiej można przypilnować czy skrzydełka są już chrupkie a nie spalone.
Podałam z gotowaną brukselką- lepiej mieć coś łagodnego do przegryzienia.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

konhambos 09 styczniaZgłoś do usunięcia
Taki sposób przyrzadzania jest niewatpliwie zdrowszy. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 08 styczniaZgłoś do usunięcia
I po co wybierać się do KFC kiedy można pobawić się samemu. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 07 styczniaZgłoś do usunięcia
Super, biorę na dobranoc ;) Odpowiedzi: 3 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 07 styczniaZgłoś do usunięcia
Wyglądają świetnie :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 07 styczniaZgłoś do usunięcia
Ale smakowite cudeńka:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz