Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi gorących skrzydełek, te pieczone w piekarniku nie spływają tłuszczem.
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 82
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 138
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 508
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 441
Propozycja na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka minut.
Odsłon: 339
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 82
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 138
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 508
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 441
Propozycja na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka minut.
Odsłon: 339
Składniki
Skrzydełka od razu podzieliłam na trzy części, po ugotowaniu mięso by się porwało.
Gotowałam je godzinę w od razu osolonej wodzie z dodatkiem kilku listków laurowych i kilku kulek ziela angielskiego. Lotek nie będę używać a bulion wykorzystałam jako bazę zupy.
Wybrałam sos sriracha bo ładnie obkleja mięso. Można użyć sypkiej mieszanki z chili. Dodałam łyżkę suszonego czosnku, jeszcze paprykę słodką i odrobinę soli- sos sriracha jest lekko słodkawy. Nie bójcie się ostrości ona złagodnieje w połączeniu z mięsem i panierką.
Malkserem rozdrobniłam płatki kukurydziane- one są także naturalnie słodkawe więc trzeba dodać soli teraz, lub posolić opanierowane skrzydełka po wierzchu.
Skrzydełka wyjmowałam z bulionu, maczałam w ostrym sosie i potem obtaczałam w panierce. Kładłam je na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Lepiej nie wyjmować skrzydełek z bulionu wcześniej- obeschną i sos , czy też sypkie przyprawy się nie przykleją. Wstawiłam je do nagrzanego piekarnika na 200 C. Piekłam je 20 minut, potem je obróciłam i znowu lekko posmarowałam papier olejem. Dopiekałam kolejne 20 minut. Mój piekarnik jest chimeryczny więc lepiej można przypilnować czy skrzydełka są już chrupkie a nie spalone.
Podałam z gotowaną brukselką- lepiej mieć coś łagodnego do przegryzienia.
Smacznego :)