Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi gorących skrzydełek, te pieczone w piekarniku nie spływają tłuszczem.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4168
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1157
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4168
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1157
Składniki
Skrzydełka od razu podzieliłam na trzy części, po ugotowaniu mięso by się porwało.
Gotowałam je godzinę w od razu osolonej wodzie z dodatkiem kilku listków laurowych i kilku kulek ziela angielskiego. Lotek nie będę używać a bulion wykorzystałam jako bazę zupy.
Wybrałam sos sriracha bo ładnie obkleja mięso. Można użyć sypkiej mieszanki z chili. Dodałam łyżkę suszonego czosnku, jeszcze paprykę słodką i odrobinę soli- sos sriracha jest lekko słodkawy. Nie bójcie się ostrości ona złagodnieje w połączeniu z mięsem i panierką.
Malkserem rozdrobniłam płatki kukurydziane- one są także naturalnie słodkawe więc trzeba dodać soli teraz, lub posolić opanierowane skrzydełka po wierzchu.
Skrzydełka wyjmowałam z bulionu, maczałam w ostrym sosie i potem obtaczałam w panierce. Kładłam je na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Lepiej nie wyjmować skrzydełek z bulionu wcześniej- obeschną i sos , czy też sypkie przyprawy się nie przykleją. Wstawiłam je do nagrzanego piekarnika na 200 C. Piekłam je 20 minut, potem je obróciłam i znowu lekko posmarowałam papier olejem. Dopiekałam kolejne 20 minut. Mój piekarnik jest chimeryczny więc lepiej można przypilnować czy skrzydełka są już chrupkie a nie spalone.
Podałam z gotowaną brukselką- lepiej mieć coś łagodnego do przegryzienia.
Smacznego :)