Do góry

Przekąski Przepis na:

Skrzydełka KFC z piekarnika

Skrzydełka KFC z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 738 Ocena: 15289

Dodano:

Odsłon: 2348

Kto nie lubi gorących skrzydełek, te pieczone w piekarniku nie spływają tłuszczem.

Składniki

  • skrzydełko kurczaka 10 szt to na 2 osoby
  • do gotowania: sól, liście laurowe i ziele angielskie
  • marynata: sos sriracha/ chili, czosnek suszony, papryka słodka, sól
  • panierka: płatki kukurydziane
  • Olej rzepakowy do wysmarowania papieru
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Skrzydełka KFC z piekarnika

Przygotowanie

  1. Skrzydełka od razu podzieliłam na trzy części, po ugotowaniu mięso by się porwało.

  2. Gotowałam je godzinę w od razu osolonej wodzie z dodatkiem kilku listków laurowych i kilku kulek ziela angielskiego. Lotek nie będę używać a bulion wykorzystałam jako bazę zupy.

  3. Wybrałam sos sriracha bo ładnie obkleja mięso. Można użyć sypkiej mieszanki z chili. Dodałam łyżkę suszonego czosnku, jeszcze paprykę słodką i odrobinę soli- sos sriracha jest lekko słodkawy.
    Nie bójcie się ostrości ona złagodnieje w połączeniu z mięsem i panierką.

  4. Malkserem rozdrobniłam płatki kukurydziane- one są także naturalnie słodkawe więc trzeba dodać soli teraz, lub posolić opanierowane skrzydełka po wierzchu.

  5. Skrzydełka wyjmowałam z bulionu, maczałam w ostrym sosie i potem obtaczałam w panierce. Kładłam je na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Lepiej nie wyjmować skrzydełek z bulionu wcześniej- obeschną i sos , czy też sypkie przyprawy się nie przykleją.
    Wstawiłam je do nagrzanego piekarnika na 200 C.
    Piekłam je 20 minut, potem je obróciłam i znowu lekko posmarowałam papier olejem. Dopiekałam kolejne 20 minut.
    Mój piekarnik jest chimeryczny więc lepiej można przypilnować czy skrzydełka są już chrupkie a nie spalone.

  6. Podałam z gotowaną brukselką- lepiej mieć coś łagodnego do przegryzienia.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń