Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi gorących skrzydełek, te pieczone w piekarniku nie spływają tłuszczem.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 802
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425212
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10743
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 802
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425212
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10743
Składniki
Skrzydełka od razu podzieliłam na trzy części, po ugotowaniu mięso by się porwało.
Gotowałam je godzinę w od razu osolonej wodzie z dodatkiem kilku listków laurowych i kilku kulek ziela angielskiego. Lotek nie będę używać a bulion wykorzystałam jako bazę zupy.
Wybrałam sos sriracha bo ładnie obkleja mięso. Można użyć sypkiej mieszanki z chili. Dodałam łyżkę suszonego czosnku, jeszcze paprykę słodką i odrobinę soli- sos sriracha jest lekko słodkawy. Nie bójcie się ostrości ona złagodnieje w połączeniu z mięsem i panierką.
Malkserem rozdrobniłam płatki kukurydziane- one są także naturalnie słodkawe więc trzeba dodać soli teraz, lub posolić opanierowane skrzydełka po wierzchu.
Skrzydełka wyjmowałam z bulionu, maczałam w ostrym sosie i potem obtaczałam w panierce. Kładłam je na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Lepiej nie wyjmować skrzydełek z bulionu wcześniej- obeschną i sos , czy też sypkie przyprawy się nie przykleją. Wstawiłam je do nagrzanego piekarnika na 200 C. Piekłam je 20 minut, potem je obróciłam i znowu lekko posmarowałam papier olejem. Dopiekałam kolejne 20 minut. Mój piekarnik jest chimeryczny więc lepiej można przypilnować czy skrzydełka są już chrupkie a nie spalone.
Podałam z gotowaną brukselką- lepiej mieć coś łagodnego do przegryzienia.
Smacznego :)