Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź po japońsku

Śledź po japońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2344 Ocena: 14915

Dodano:

Odsłon: 2865

Smaczna przekąska na zakrapianą imprezę.

Składniki

  • Matiasy (płaty) 3 szt.
  • Jajko ugotowane na twardo 5 szt.
  • Korniszony
  • Ser żółty 15 dag
  • Pieczarki marynowane 1 słoik
  • Majonez do dekoracji
  • Papryka zielona ½ szt.
  • Papryka zielona ½ szt.
  • Mleko 1 szklanka
  • Jabłko winne 2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Kukurydza 1 puszka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Matiasy układamy w szklanym naczyniu, zalewamy mlekiem i odkładamy minimum na dwie godziny. Po tym czasie lekko spłukujemy zimną wodą, odsączamy na ręczniku papierowym. Kroimy wzdłuż na 6 pasków. Ser, paprykę czerwoną, cebulę, jabłka kroimy w drobną kostkę. Drobno również kroimy pieczarki i dwa jajka. Dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie przygotowane miseczki napełniamy przygotowaną sałatką, a na niej układamy matiasy, do środka wkładamy połówkę jajka. Dekorujemy zielona papryką i posypujemy mieloną papryką wędzoną. Dobrze jest sałatkę schłodzić w lodówce i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń