Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę nietypowe śledzie. Kto by pomyślał o takim połączeniu – filet śledziowy solony zawinięty z jajkiem na twardo w naleśniku, pod pierzynką z ogórka, cebuli i majonezu. Po raz pierwszy zjadłam go w pracy od koleżanki, która robi go na każde święta od 8 lat. U mnie też zagości na stałe, bo jest pyszny :) Poniższy przepis jest z 1 śledzia – wiadomo, że zawsze robimy więcej. Wszystkie proporcje mnożymy przez ilość filetów śledziowych.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 253
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 253
Składniki
Fileta śledziowego moczymy w zimnej wodzie - do momentu pozbycia się nadmiaru soli (według naszego smaku - ja moczę ok. 1,5 godz. - lubię dość słone). Wymoczonego śledzia kładziemy na naleśniku (bliżej dołu), na nim układamy pokrojone na ćwiartki jajko na twardo - w pewnej odległości od siebie, tak by po pokrojeniu naleśnika na 3 części, w każdej znajdowała się ćwiartka jajka. Naleśnik rolujemy i kroimy na 3 kawałki. Układamy na półmisku. Pokrojone w kostkę ogórki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy cukier puder, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę układamy na górze naleśnika.
Naleśniki (6-7 szt.) Naleśniki do śledzia robimy na słono. Miksuję szklankę mąki z 1/2 szkl. mleka i 1 szkl. wody mineralnej gazowanej, z dodatkiem jajka, soli, pieprzu, kurkumy i ziół prowansalskich.