Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź w naleśniku

Śledź w naleśniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2222

Dodano:

Odsłon: 2732

Trochę nietypowe śledzie. Kto by pomyślał o takim połączeniu – filet śledziowy solony zawinięty z jajkiem na twardo w naleśniku, pod pierzynką z ogórka, cebuli i majonezu. Po raz pierwszy zjadłam go w pracy od koleżanki, która robi go na każde święta od 8 lat. U mnie też zagości na stałe, bo jest pyszny :) Poniższy przepis jest z 1 śledzia – wiadomo, że zawsze robimy więcej. Wszystkie proporcje mnożymy przez ilość filetów śledziowych.

Składniki

  • Filet śledziowy solony - 1 szt.
  • Jajka - 3/4 szt. ugotowanego na twardo
  • Cebula - 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę
  • Ogórek konserwowy - 2 łyżki drobno pokrojonego w kostkę
  • Naleśnik - 1 szt.
  • Majonez - 2 łyżki
  • Cukier puder - 1/2 płaskiej łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fileta śledziowego moczymy w zimnej wodzie - do momentu pozbycia się nadmiaru soli (według naszego smaku - ja moczę ok. 1,5 godz. - lubię dość słone). Wymoczonego śledzia kładziemy na naleśniku (bliżej dołu), na nim układamy pokrojone na ćwiartki jajko na twardo - w pewnej odległości od siebie, tak by po pokrojeniu naleśnika na 3 części, w każdej znajdowała się ćwiartka jajka. Naleśnik rolujemy i kroimy na 3 kawałki. Układamy na półmisku.

    Pokrojone w kostkę ogórki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy cukier puder, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę układamy na górze naleśnika.

  2. Naleśniki (6-7 szt.)

    Naleśniki do śledzia robimy na słono. Miksuję szklankę mąki z 1/2 szkl. mleka i 1 szkl. wody mineralnej gazowanej, z dodatkiem jajka, soli, pieprzu, kurkumy i ziół prowansalskich.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń