Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym są śledzie dobrodzieja? Dobrodziej to staropolska nazwa dobroczyńcy – osoby, która sprawia, że dobrze się dzieje. Po śledziach dobrodzieja spodziewać się można zatem jednego z najlepszych sposobów przyrządzenia rybnych filetów. Przekonaj się, że w tezie tej nie ma cienia przesady, przygotowując na święta śledzie według poniższego przepisu.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 841
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 684
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5896
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 611
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4842
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1049
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 841
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 684
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5896
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 611
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4842
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1049
Składniki
Opłucz śledzie pod bieżącą wodą i namocz przez około 30-60 minut (w zależności od tego, jak bardzo są słone i jakie masz upodobania) w wodzie lub w mleku. Gdy filety uzyskają pożądany smak, osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
Obierz jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulę obierz i pokrój w talarki lub półtalarki. Śmietanę dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Połącz z jabłkiem i cebulą.
Śledzie możesz przygotować w wyparzonych słoikach – układając na przemian warstwę śmietany i warstwę filetów. Możesz także od razu podać śledzie dobrodzieja w półmisku – wylewając na niego śmietanę z jabłkiem i cebulą i wtykając w nią równomiernie kawałki filetów. Wówczas przygotuj danie kilka godzin wcześniej, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.