Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym są śledzie dobrodzieja? Dobrodziej to staropolska nazwa dobroczyńcy – osoby, która sprawia, że dobrze się dzieje. Po śledziach dobrodzieja spodziewać się można zatem jednego z najlepszych sposobów przyrządzenia rybnych filetów. Przekonaj się, że w tezie tej nie ma cienia przesady, przygotowując na święta śledzie według poniższego przepisu.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3006
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3006
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Opłucz śledzie pod bieżącą wodą i namocz przez około 30-60 minut (w zależności od tego, jak bardzo są słone i jakie masz upodobania) w wodzie lub w mleku. Gdy filety uzyskają pożądany smak, osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
Obierz jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulę obierz i pokrój w talarki lub półtalarki. Śmietanę dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Połącz z jabłkiem i cebulą.
Śledzie możesz przygotować w wyparzonych słoikach – układając na przemian warstwę śmietany i warstwę filetów. Możesz także od razu podać śledzie dobrodzieja w półmisku – wylewając na niego śmietanę z jabłkiem i cebulą i wtykając w nią równomiernie kawałki filetów. Wówczas przygotuj danie kilka godzin wcześniej, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.