Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie korzenno-pomidorowe to wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które można podać jako przekąskę lub potrawę wigilijną. Podstawą jest oczywiście śledź i suszone pomidory, które dodają rybie wyjątkowego i lekko kwaskowatego smaku. Przyprawy korzenne nadają daniu aromatycznego i głębokiego smaku oraz zapachu. Imbir i kolorowy pieprz nadają delikatnej nuty ostrości, a także eleganckiego wyglądu całego dania.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 111
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 111
Składniki
Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w paski o grubości ok. 3 cm. Zalewę zachowaj. Cebule obierz i bardzo drobno posiekaj. Umieść je na sitku i przelej wrzącą wodą. Odcedź i ostudź. Suszone pomidory pokrój w bardzo drobne kawałki.
W misce umieść śledzie, pomidory i cebulę. Zasyp je kolorowym pieprzem w ziarnach. W osobnej miseczce wymieszaj: olej słonecznikowy, zalewę, ocet, musztardę i pozostałe przyprawy. Mieszaniną zalej śledzie i wymieszaj. Śledzie korzenno-pomidorowe wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem. Przekąskę podawaj po udekorowaniu gałązkami rozmarynu.