Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po książęcu to łatwe i aromatyczne danie, które przekona do siebie nawet największych przeciwników ryb. Wystarczy, że przygotujesz je raz, a już bardzo często będą gościć na twoim stole, nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia. Całość jest mocno pomidorowa, lekko czosnkowa, z nutą świeżości ziół. Czerwona cebula dodaje słodyczy i chrupkości, przez co z pewnością ta potrawa nie należy do nudnych. Te śledzie przyrządzisz w zaledwie 10 minut!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93675
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2678
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3507
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1608
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2278
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93675
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2678
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3507
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1608
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2278
Składniki
Śledzie opłucz pod wodą i wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami. Pokrój je w kawałki o szerokości ok. 3 cm. Odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pomidory, żółtą cebulę, ostrą paprykę, czosnek i tymianek. Smaż przez 3-5 minut, aż warzywa będą miękkie. Przenieś mieszankę do blendera i zmiksuj całość kilka razy pulsując. Składniki powinny być dalej rozróżnialne i wyczuwalne w teksturze. Dopraw do smaku solą i pozostaw do ostudzenia.
Cebulę czerwoną pokrój w cienkie piórka. Układaj ją na przemian ze śledziem w czystym słoiku. Każdą warstwę polewaj ostudzonym, przygotowanym wcześniej sosem.
Słoik szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Śledzie po książęcu podawaj po 1-2 dniach, kiedy smaki się połączą. Przed zaserwowaniem posyp go obficie siekanym koperkiem.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku i zużyj w ciągu tygodnia.