Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kuchni szczecińskiej, z racji położenia miasta, nie może zabraknąć pysznych i świeżych ryb. Już w XIX wieku można było je spotkać na każdym kroku na lokalnych targach. Od kilku lat śledzie po szczecińsku mogą się pochwalić wpisem do listy produktów tradycyjnych. W tym przepisie znajdziesz połączenie klasycznej receptury i sosu pomidorowego wydobywającego jeszcze lepszy smak ryby.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 412
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8953
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 412
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8953
Składniki
Zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie z nieduża ilością mleka. Wyciągnij je po około 3 godzinach i odcedź. Pokrój w mniejsze kawałki.
Teraz przygotuj zalewę. Cebule posiekaj w piórka. Podsmaż na odrobinie oleju. Przełóż do garnka, wlej połowę szklanki wody, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Zagotuj. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy z ketchupem i dokładnie zamieszaj.
Tak przygotowaną zalewą polej śledzie i zostaw do ostudzenia. Kiedy sos nie będzie już ciepły, włóż całość do lodówki i zostaw najlepiej na 1-2 dni.