Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kuchni szczecińskiej, z racji położenia miasta, nie może zabraknąć pysznych i świeżych ryb. Już w XIX wieku można było je spotkać na każdym kroku na lokalnych targach. Od kilku lat śledzie po szczecińsku mogą się pochwalić wpisem do listy produktów tradycyjnych. W tym przepisie znajdziesz połączenie klasycznej receptury i sosu pomidorowego wydobywającego jeszcze lepszy smak ryby.
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 16
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 29
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 28
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 16
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 29
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 28
Składniki
Zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie z nieduża ilością mleka. Wyciągnij je po około 3 godzinach i odcedź. Pokrój w mniejsze kawałki.
Teraz przygotuj zalewę. Cebule posiekaj w piórka. Podsmaż na odrobinie oleju. Przełóż do garnka, wlej połowę szklanki wody, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Zagotuj. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy z ketchupem i dokładnie zamieszaj.
Tak przygotowaną zalewą polej śledzie i zostaw do ostudzenia. Kiedy sos nie będzie już ciepły, włóż całość do lodówki i zostaw najlepiej na 1-2 dni.