Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolacja wigilijna to dobra okazja do tego, by przygotować ciekawą wersję śledzi. Poza chrupkimi rzodkiewkami, dodaj do śledzi po wileńsku także marynowane pieczarki i korniszony. Przystawkę możesz przygotować na kilka dni przed Świętami, by zaoszczędzić na czasie. Poza tym śledzie dłużej marynowane będą smaczniejsze.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1442
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1442
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Składniki
Wymocz śledzie w wodzie przez kilka godzin. Następnie wyjmij i pokrój na większe kawałki. Cebulkę obierz i drobno poszatkuj. Pieczarki i korniszony pokrój w kostkę podobnej wielkości i przełóż na sitko do odsączenia płynu. Włóż cebulkę, ogórki i grzyby do miski, dodaj 1 łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj. Ułóż na dnie naczynia do serwowania.
2 łyżki płynu po odsączeniu ogórków i pieczarek zmieszaj z 3 łyżkami oleju, dodaj kilkanaście ziaren czarnego pieprzu i polej przygotowaną marynatą śledzie, dodaj pokrojone w plasterki rzodkiewki, wymieszaj. Ułóż śledzie na warstwie marynowanych warzyw. Przykryj pokrywką naczynie ze śledziami i ustaw w chłodne miejsce do zamarynowania. Przed serwowaniem posyp śledzie koperkiem i podawaj z kromkami świeżego pieczywa.