Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolacja wigilijna to dobra okazja do tego, by przygotować ciekawą wersję śledzi. Poza chrupkimi rzodkiewkami, dodaj do śledzi po wileńsku także marynowane pieczarki i korniszony. Przystawkę możesz przygotować na kilka dni przed Świętami, by zaoszczędzić na czasie. Poza tym śledzie dłużej marynowane będą smaczniejsze.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 44
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 575
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1421
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 311
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 44
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 575
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1421
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 311
Składniki
Wymocz śledzie w wodzie przez kilka godzin. Następnie wyjmij i pokrój na większe kawałki. Cebulkę obierz i drobno poszatkuj. Pieczarki i korniszony pokrój w kostkę podobnej wielkości i przełóż na sitko do odsączenia płynu. Włóż cebulkę, ogórki i grzyby do miski, dodaj 1 łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj. Ułóż na dnie naczynia do serwowania.
2 łyżki płynu po odsączeniu ogórków i pieczarek zmieszaj z 3 łyżkami oleju, dodaj kilkanaście ziaren czarnego pieprzu i polej przygotowaną marynatą śledzie, dodaj pokrojone w plasterki rzodkiewki, wymieszaj. Ułóż śledzie na warstwie marynowanych warzyw. Przykryj pokrywką naczynie ze śledziami i ustaw w chłodne miejsce do zamarynowania. Przed serwowaniem posyp śledzie koperkiem i podawaj z kromkami świeżego pieczywa.