Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą to smaczna, kolorowa i prosta w przygotowaniu przekąska, którą szczególnie polecam wszystkim miłośnikom śledzi. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, będzie również oryginalnym starterem na domowych przyjęciach.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10877
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6243
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13183
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10877
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6243
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13183
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4923
Składniki
Do małej miski przekładamy śmietanę i majonez, całość doprawiamy cukrem, solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
Upieczonego, wystudzonego oraz dobrze schłodzonego buraka kroimy w dość cienkie plastry. Wymoczone w wodzie lub mleku oraz odsączone i osuszone filety śledziowe kroimy w dzwonka. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Umyte jabłko razem ze skórką kroimy w niezbyt grube plastry, po czym skarapiamy je sokiem z cytryny.
Na talerzyku układamy poszczególne składniki, jeden na drugim. Na spodzie plaster buraka, kawałek śledzia, całość posypujemy porcją posiekanej cebuli a nastepnie wszystko polewamy łyżką sosu. Na warstwie sosu umieszczam śledzia, plaster jabłka i znowu porcję cebuli. Na wierzchu umieszczamy wierzch polewamy sosem majonezowo- śmietanowym i dekorujemy natką pietruszki.