Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w aromatycznym sosie

Śledzie w aromatycznym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1145

Dodano:

Odsłon: 1981

Zwolenników śledzi jest wielu. Śledzik w oleju z cebulką jest chyba najbardziej popularny, potem prym wiodą rolmopsy, a później sałatki. Z ryby tej można zrobić również dania gorące, przekąski, przyrządzić farsz do warzyw. Dziś proponuję śledzika w aromatycznym sosie

Składniki

  • solone filety śledziowe 1/2 kg
  • mleko do moczenia
  • pomarańcza 1 szt.
  • jabłko 1 szt.
  • ogórki konserwowe 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • majonez 2 łyżki
  • kwaśna śmietana 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól ( opcjonalnie )
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety zalać w całości mlekiem na 3 godziny, po czym odcedzić i zalać świeżym, odstawić jeszcze na godzinę.

  2. Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku.

  3. Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną cebulą. Majonez, śmietanę, cukier, pieprz i szczyptę soli dobrze wymieszać, połączyć z pokrojonymi warzywami. Polać sosem filety śledziowe i odstawić pod przykryciem na 1-2 godziny do lodówki. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 stycznia Śledzik? Zawsze i wszędzie :) Pyszna propozycja, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń