Przekąski Przepis na:
Śledzie w aromatycznym sosie

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1145
Dodano: 15.01.2019
Odsłon: 1981
Składniki
- solone filety śledziowe 1/2 kg
- mleko do moczenia
- pomarańcza 1 szt.
- jabłko 1 szt.
- ogórki konserwowe 2 szt.
- cebula 1 szt.
- majonez 2 łyżki
- kwaśna śmietana 2 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
- sól ( opcjonalnie )
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Filety zalać w całości mlekiem na 3 godziny, po czym odcedzić i zalać świeżym, odstawić jeszcze na godzinę.
-
Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku.
-
Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną cebulą. Majonez, śmietanę, cukier, pieprz i szczyptę soli dobrze wymieszać, połączyć z pokrojonymi warzywami. Polać sosem filety śledziowe i odstawić pod przykryciem na 1-2 godziny do lodówki. Podawać z dodatkiem pieczywa.
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 16 styczniaZgłoś do usunięcia
Śledzik? Zawsze i wszędzie :) Pyszna propozycja, mniam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz