Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwolenników śledzi jest wielu. Śledzik w oleju z cebulką jest chyba najbardziej popularny, potem prym wiodą rolmopsy, a później sałatki. Z ryby tej można zrobić również dania gorące, przekąski, przyrządzić farsz do warzyw. Dziś proponuję śledzika w aromatycznym sosie
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10629
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6138
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13010
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4760
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10629
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6138
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13010
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4760
Składniki
Filety zalać w całości mlekiem na 3 godziny, po czym odcedzić i zalać świeżym, odstawić jeszcze na godzinę.
Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku.
Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną cebulą. Majonez, śmietanę, cukier, pieprz i szczyptę soli dobrze wymieszać, połączyć z pokrojonymi warzywami. Polać sosem filety śledziowe i odstawić pod przykryciem na 1-2 godziny do lodówki. Podawać z dodatkiem pieczywa.