Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledź w jogurcie jest lżejszą wersją śledzia w śmietanie. Możesz zaserwować go na Wigilię lub gdy tylko masz ochotę. Śledź w jogurcie to połączenie słonej ryby, chrupiącej cebulki oraz ogórka i kremowego, aromatycznego sosu. Dla przełamania smaku, możesz dodać do nich również chrupiące jabłka. Dressing możesz dowolnie przyprawić np. skórką cytrynową, tymiankiem lub słodką papryką w proszku. Przystawka przechowywana w lodówce może zachować świeżość nawet do 2 tygodni (wszystko zależy od daty ważności jogurtu).
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 30
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 78
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 30
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 78
Składniki
Śledzie pokrój w większą, a ogórki w mniejszą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w piórka lub półplasterki. Włóż wszystkie składniki do dużego słoika lub szklanego pojemnika hermetycznego. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt z octem i cukrem, a następnie dopraw solą (możesz pominąć, ponieważ śledź i ogórek są słone same w sobie), czarnym, świeżo mielonym pieprzem i ulubionymi przyprawami. Możesz wykorzystać gotową przyprawę do ryb. Powstałym sosem zalej rybę i wstaw do lodówki.
Zamarynowany śledź jest gotowy do jedzenia drugiego lub trzeciego dnia, kiedy smaki dobrze się połączą. Przystawkę podawaj schłodzoną, najlepiej z kromką świeżego chleba lub gotowanymi ziemniakami.