Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Zapraszam na śledzie w pomidorach – sos lekko słodki, z dodatkiem orzechów i rodzynek – pycha!
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 786
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8134
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13014
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 357
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 125
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2225
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 786
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8134
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13014
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 357
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 125
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2225
Składniki
Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie kroję je na nieduże kawałki, takie, które będzie łatwo zjeść. Rodzynki zalewam gorącą wodą, aby zmiękły.
Cebulę podsmażam na łyżce oleju. Gdy ładnie się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy, odcedzone rodzynki, posiekane orzechy, tymianek, pieprz, cukier i sok z połówki cytryny. Wszystko mieszam i podgrzewam jeszcze kilka minut, aby sos zrobił się gęsty.
Do wyparzonego wcześniej słoika wkładam na sam spód warstwę śledzików. Następnie dodaję warstwę sosu pomidorowego. Naprzemiennie układam te warstwy, aż do zapełnienia całego słoika.
Gotowe. Zostawiamy w lodówce na noc, tak aby wszystkie składniki ze sobą się przegryzły. Jeśli macie natomiast więcej silnej woli, można śledziki zostawić nieco dłużej, na wyjątkowy, świąteczny czas.