Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Zapraszam na śledzie w pomidorach – sos lekko słodki, z dodatkiem orzechów i rodzynek – pycha!
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457311
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1352
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2191
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 545
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457311
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1352
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2191
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 545
Składniki
Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie kroję je na nieduże kawałki, takie, które będzie łatwo zjeść. Rodzynki zalewam gorącą wodą, aby zmiękły.
Cebulę podsmażam na łyżce oleju. Gdy ładnie się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy, odcedzone rodzynki, posiekane orzechy, tymianek, pieprz, cukier i sok z połówki cytryny. Wszystko mieszam i podgrzewam jeszcze kilka minut, aby sos zrobił się gęsty.
Do wyparzonego wcześniej słoika wkładam na sam spód warstwę śledzików. Następnie dodaję warstwę sosu pomidorowego. Naprzemiennie układam te warstwy, aż do zapełnienia całego słoika.
Gotowe. Zostawiamy w lodówce na noc, tak aby wszystkie składniki ze sobą się przegryzły. Jeśli macie natomiast więcej silnej woli, można śledziki zostawić nieco dłużej, na wyjątkowy, świąteczny czas.