Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w zalewie korzennej

Śledzie w zalewie korzennej

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2425

Dodano:

Odsłon: 20726

Te aromatyczne śledzie to doskonała propozycja na świąteczny stół. Ale nie tylko :) Osobiście przepadam za śledziami, więc nie czekam na żadną okazję – robię je wtedy kiedy przyjdzie na nie smak. Czasem są w śmietanie, czasem w zwykłym oleju czy zalewie octowej, a czasem pokuszę się o takie – mocno aromatyczne.

Składniki

  • Filet śledziowy solony - 500 g
  • Cebula - 2 szt.
  • Świeży imbir - 4 cm kawałek
  • Tymianek - świeży - kilka gałązek
  • Ocet - 100 ml
  • Oliwa - 100 ml
  • Woda - 600 ml
  • Goździki - 8 szt.
  • Anyż - 1 gwiazdka
  • Ziele angielskie - 7 szt.
  • Pieprz ziarnisty - 7 szt.
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Kolendra - nasiona - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie w zalewie korzennej

Przygotowanie

  1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy tak długo aż pozbędą się nadmiaru soli (1-2 godz. - wszystko zależy od naszego smaku). Cebulę kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
    Zagotowujemy wodę, ocet, oliwę, cukier, imbir, goździki, anyż, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, liście laurowe, cebulę, cynamon i sól. Następnie studzimy.
    Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, układamy w słoiku przekładając gałązkami tymianku, zalewamy marynatą. Odstawiamy na 24 godz. do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń