Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny śledziki z cebulką w oleju to jedno z naczelnych dań na wigilijnym stole w wielu polskich domach. Mój przepis na śledzia pochodzi z zeszytu mojej mamy. Od siebie dodałam jedynie zioła, które idealnie pasują do reszty składników. Cały sekret smaku tych śledzi tkwi w namoczeniu ich w wodzie z mlekiem, dzięki czemu stają się niezwykle delikatne i kruche. A szczypta cukru dodana do cebulki fajnie podkreśla smak ryby.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 61
Czy w tłusty czwartek można przestrzegać diety i wciąż uczynić zadość tradycj...
Odsłon: 1432
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 61
Czy w tłusty czwartek można przestrzegać diety i wciąż uczynić zadość tradycj...
Odsłon: 1432
Składniki
Filety pokroić na ok. 3 cm kawałki. Wymoczyć przez ok. 3 godziny w mleku z wodą. Śledzie odcedzić, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru. Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.