Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z czosnkiem . Zjadamy wszystko od śledzia przez cebulę aż po czosnek . Smacznie i zdrowo.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4519
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 37
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 72
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4519
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 37
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 72
Składniki
Matiasy moczyłam przez godzinę w zimnej wodzie . Następnie odlałam wodę i zalałam świeżą . Po pół godzinie czynność powtórzyłam i moczyłam jeszcze pół godziny . Płaty odlałam i osuszyłam . Pokroiłam w dogodne mi kawałki i włożyłam do głębszej miski . Dodałam majeranek , liście laurowe , pieprz ziarnisty , ziele angielskie . Czosnek obrałam i pokroiłam w większą kostkę lub mniejsze ząbki na pół i dodałam do śledzi. Cebulę obrałam pokroiłam w większą kostkę i również włożyłam do miski .Całość skropiłam octem jabłkowym i olejem a żeby delikatnie mieszając dokładnie połączyć wszystkie składniki . Doprawiłam do smaku mielonym pieprzem . Sól używamy jedynie wtedy kiedy stwierdzimy , że nasze śledzie jej potrzebują .
Tak powstałe śledzie przełożyłam do słoików . Wymiary słoików dowolne . W każdym słoiku musi zostać puste miejsce aby swobodnie zalać śledzie olejem , tak aby je zakrył . Gotowe słoiki zakręcamy i odstawiamy na 3 - 4 dni w zimne miejsce . * Czas 30 minut liczyłam bez moczenia śledzi .