Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z grzybami – zwłaszcza w oliwie, a nie w marynacie octowej – mogą wydawać się dość niecodziennym pomysłem. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem borowików i podgrzybków, z pewnością polubisz to zestawienie!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 49
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 49
Składniki
Namocz śledzie w zimnej wodzie, by wypłukać je z nadmiaru soli. Mocz do czasu, aż uzyskają pożądany smak, co pewien czas wymieniając wodę na świeżą. Do ostatniego moczenia zanurz je w mleku. Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki.
Opłucz grzyby i zalej niewielką ilością ciepłej wody w misce (ma jedynie w całości zakryć grzyby). Pozostaw je na około dwie godziny. Odcedź. Nie wylewaj wody, w której moczyły się grzyby. Ugotuj je do miękkości (przez około 30 minut) w świeżej wodzie. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki (o ile nie były pokrojone wcześniej).
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodaj grzyby i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smaż przez kilka minut, po czym zalej zawartość patelni około 50-100 ml wody, w której moczyły się grzyby. Dodaj tymianek. Duś pod przykryciem przez kilka minut (aż zredukuje się woda z grzybów). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przestudź.
Przygotuj wyparzone słoiki. Układaj w nich na przemian warstwy śledzi i warstwy sosu. Całość zalej oliwą. Zakręć słoiki i odstaw w najcieplejsze miejsce lodówki na 2-3 dni. Podawaj po ogrzaniu do temperatury pokojowej.