Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z grzybami – zwłaszcza w oliwie, a nie w marynacie octowej – mogą wydawać się dość niecodziennym pomysłem. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem borowików i podgrzybków, z pewnością polubisz to zestawienie!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22617
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14937
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44731
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22617
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14937
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44731
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Namocz śledzie w zimnej wodzie, by wypłukać je z nadmiaru soli. Mocz do czasu, aż uzyskają pożądany smak, co pewien czas wymieniając wodę na świeżą. Do ostatniego moczenia zanurz je w mleku. Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki.
Opłucz grzyby i zalej niewielką ilością ciepłej wody w misce (ma jedynie w całości zakryć grzyby). Pozostaw je na około dwie godziny. Odcedź. Nie wylewaj wody, w której moczyły się grzyby. Ugotuj je do miękkości (przez około 30 minut) w świeżej wodzie. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki (o ile nie były pokrojone wcześniej).
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodaj grzyby i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smaż przez kilka minut, po czym zalej zawartość patelni około 50-100 ml wody, w której moczyły się grzyby. Dodaj tymianek. Duś pod przykryciem przez kilka minut (aż zredukuje się woda z grzybów). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przestudź.
Przygotuj wyparzone słoiki. Układaj w nich na przemian warstwy śledzi i warstwy sosu. Całość zalej oliwą. Zakręć słoiki i odstaw w najcieplejsze miejsce lodówki na 2-3 dni. Podawaj po ogrzaniu do temperatury pokojowej.