Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z suszonymi grzybami to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Ich wyjątkowy smak i aromat przenoszą nas wprost do babcinych kuchni, gdzie przygotowywano je z największą starannością. Połączenie słonego śledzia, wyrazistych grzybów i słodkawej cebuli tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową.
deska do krojenia, miska, nóż
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 653
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 960
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 519
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 653
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 960
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 519
Składniki
Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości, zdejmujemy z ognia i odcedzamy.
Obraną cebulę kroimy w piórka. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy pokrojoną cebulę, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy odsączone suszone grzyby, wszystko razem łączymy i chwilę podsmażamy, po czym doprawiamy czarnym pieprzem i mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i całość starannie mieszamy, zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy.
Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w dzwonka lub w paski. W misce umieszczamy cebulę z grzybami w pomidorach, dodajemy śledzie i całość dokładnie razem łączymy. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby wszystkie składniki się przegryzły.