Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z suszonymi grzybami to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Ich wyjątkowy smak i aromat przenoszą nas wprost do babcinych kuchni, gdzie przygotowywano je z największą starannością. Połączenie słonego śledzia, wyrazistych grzybów i słodkawej cebuli tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową.
deska do krojenia, miska, nóż
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10688
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10688
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości, zdejmujemy z ognia i odcedzamy.
Obraną cebulę kroimy w piórka. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy pokrojoną cebulę, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy odsączone suszone grzyby, wszystko razem łączymy i chwilę podsmażamy, po czym doprawiamy czarnym pieprzem i mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i całość starannie mieszamy, zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy.
Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w dzwonka lub w paski. W misce umieszczamy cebulę z grzybami w pomidorach, dodajemy śledzie i całość dokładnie razem łączymy. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby wszystkie składniki się przegryzły.