Mój mąż ze słodkich rzeczy najbardziej lubi śledzie. Tak przygotowane są bardzo smaczne. Polecam.
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami w oleju
Składniki
- 5 płatów śledziowych matiasów
- cebula
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów krojonych w paseczki w oleju z ziołami
- łyżka kaparów
- łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
- łyżeczka soku z cytryny
- olej rzepakowy
Składniki
- 5 płatów śledziowych matiasów
- cebula
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów krojonych w paseczki w oleju z ziołami
- łyżka kaparów
- łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
- łyżeczka soku z cytryny
- olej rzepakowy

Etapy przygotowania
Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie tak długo jak chcemy żeby miały smak. Najlepiej sprawdzić po godzinie czy smakują tak jak chcemy. Śledzie osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kawałki. Mogą być większe lub mniejsze. Przełożyć do miseczki i dodać sok z cytryny. Pomieszać. Cebulę obrać i bardzo cienko pokroić w plasterki. Można w półplasterki. Dodać do miseczki. Dodać suszone pomidory krojone w paseczki. Dodać osączone na sitku kapary i pieprz kolorowy w ziarnach. Wszystko dobrze pomieszać. Przełożyć do słoika i zalać olejem rzepakowym tak żeby wszystko przykryć. Wstawić do lodówki na ok 2 godz żeby smaki się przegryzły. Gotowe Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 246
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 96

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3901
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 246
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 96

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3901



Składniki
- 5 płatów śledziowych matiasów
- cebula
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów krojonych w paseczki w oleju z ziołami
- łyżka kaparów
- łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
- łyżeczka soku z cytryny
- olej rzepakowy
Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie tak długo jak chcemy żeby miały smak. Najlepiej sprawdzić po godzinie czy smakują tak jak chcemy. Śledzie osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kawałki. Mogą być większe lub mniejsze. Przełożyć do miseczki i dodać sok z cytryny. Pomieszać. Cebulę obrać i bardzo cienko pokroić w plasterki. Można w półplasterki. Dodać do miseczki. Dodać suszone pomidory krojone w paseczki. Dodać osączone na sitku kapary i pieprz kolorowy w ziarnach. Wszystko dobrze pomieszać. Przełożyć do słoika i zalać olejem rzepakowym tak żeby wszystko przykryć. Wstawić do lodówki na ok 2 godz żeby smaki się przegryzły. Gotowe Smacznego
Pyszotka:)
Smacznie przygotowane śledziki.;)