Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te śledzie oczywiście przywiozłam od kuzynki z Koła. Śledzie nadają się na różne imprezy okolicznościowe i nie tylko. Proste, szybkie i smaczne. Polecam
rondel, nóż, tarka, łyżka, szklanka o poj. 250 ml,
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 102
Polecam.
Odsłon: 230
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 152
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 890
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 102
Polecam.
Odsłon: 230
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 152
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 890
Składniki
Umyte filety osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawami i odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym . Tak przygotowane śledzie wkładamy do gorącego jeszcze sosu i mieszamy tak by śledzie były zakryte. Zakryć przykrywką i potrzymać jeszcze na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć i po 2 dniach śledzie gotowe do podania. Fajnie smakują z ugotowanymi ziemniakami ,ale równie dobrze smakują z pieczywem. Smacznego Przepis na sos; Oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-ostry-sos-do-zielonych-sledzi,1998257,bozena1960.html
Usmażone śledzie zielone.
Śledzie zielone w ostrym sosie pomidorowym gotowe do podania.