Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne uszka wigilijne w nowej odslonie
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1342
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5861
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18536
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1342
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5861
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18536
Składniki
Farsz: grzyby moczymy w wodzie i nastepnie gotujemy (mozna rowniez wykorzystac grzybki z wywaru na zupe grzybowa)
Cebulke kroimy obojetnie jak i podsmazamy na oleju az sie zeszkli.
Laczymy ugotowane grzyby i cebule i mielimy w tradycyjnej maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Jesli ktos lubi mozna rowniez bardzo drobno posiekac. Przygotowany farsz doprawiamy sola i pieprzem wg uznania
Skladniki na ciasto zagniatamy, rozwalkowujemy i wycinamy kwadraty ok 4x4 cm. Nakladamy lyzeczke farszu i zalepiamy, najpierw aby uformowac trojkat a pozniej rozki sklejamy ze soba aby powstalo uszko :)
Dwa sposoby podania:
1. Tradycyjnie gotujemy w osolonym wrzatku, lub
2. Smazymy na glabokim oleju az dostana zlocistego koloru. Zapewniam ze chrupiace uszka beda smakowaly starszym jak i mlodszym :)
Zdjecie smazonych uszek niestety dopiero po wigilii :) a na ten czas zastepcze