Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O północy w noc sylwestrową Włosi piją szampana i jedzą soczewicę z kiełbasa lub wieprzową nogą faszerowaną mięsem. To ma być na szczęście. Ja tak robię od 31 lat. Szczęście mi dopisuje. Soczewica jest pyszna i zdrowa.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 293
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 163
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 189
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 293
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 163
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 189
Składniki
Z marchewki ,cebuli i selera zrobić bazę pod soczewicę tzn. pokroić w wszystko w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju kilka minut .To jest tak zwane włoskie soffritto. Dodajemy naszą odcedzona soczewicę, wlewamy 1 szklankę wywaru warzywnego i dusimy 10 minut na małym ogniu. Kiełbasę zaparzyć w wodzie pokroić w drobne kawałki ,dodać do soczewicy. Dusić kilka minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku wg własnego gustu. Serwować jak tylko wybije północ ,zjeść z chlebem. To według tradycji włoskiej jest na szczęście ,tak jak na szczęście je się sałatkę z granatem. Soczewica sama w sobie jest zdrowa więc warto ją przyrządzać częściej. Zapraszam na filmik. Szczęśliwego Nowego Roku!