Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O północy w noc sylwestrową Włosi piją szampana i jedzą soczewicę z kiełbasa lub wieprzową nogą faszerowaną mięsem. To ma być na szczęście. Ja tak robię od 31 lat. Szczęście mi dopisuje. Soczewica jest pyszna i zdrowa.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Składniki
Z marchewki ,cebuli i selera zrobić bazę pod soczewicę tzn. pokroić w wszystko w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju kilka minut .To jest tak zwane włoskie soffritto. Dodajemy naszą odcedzona soczewicę, wlewamy 1 szklankę wywaru warzywnego i dusimy 10 minut na małym ogniu. Kiełbasę zaparzyć w wodzie pokroić w drobne kawałki ,dodać do soczewicy. Dusić kilka minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku wg własnego gustu. Serwować jak tylko wybije północ ,zjeść z chlebem. To według tradycji włoskiej jest na szczęście ,tak jak na szczęście je się sałatkę z granatem. Soczewica sama w sobie jest zdrowa więc warto ją przyrządzać częściej. Zapraszam na filmik. Szczęśliwego Nowego Roku!