Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O północy w noc sylwestrową Włosi piją szampana i jedzą soczewicę z kiełbasa lub wieprzową nogą faszerowaną mięsem. To ma być na szczęście. Ja tak robię od 31 lat. Szczęście mi dopisuje. Soczewica jest pyszna i zdrowa.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34683
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 915
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 363
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4001
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34683
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 915
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 363
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4001
Składniki
Z marchewki ,cebuli i selera zrobić bazę pod soczewicę tzn. pokroić w wszystko w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju kilka minut .To jest tak zwane włoskie soffritto. Dodajemy naszą odcedzona soczewicę, wlewamy 1 szklankę wywaru warzywnego i dusimy 10 minut na małym ogniu. Kiełbasę zaparzyć w wodzie pokroić w drobne kawałki ,dodać do soczewicy. Dusić kilka minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku wg własnego gustu. Serwować jak tylko wybije północ ,zjeść z chlebem. To według tradycji włoskiej jest na szczęście ,tak jak na szczęście je się sałatkę z granatem. Soczewica sama w sobie jest zdrowa więc warto ją przyrządzać częściej. Zapraszam na filmik. Szczęśliwego Nowego Roku!