Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spring rollsy z krewetkami to genialna przystawka na imprezę z przyjaciółmi lub mniej oficjalne przyjęcie. Przygotujesz je w kilka chwil, a w dobieraniu dodatków możesz postawić na spontaniczność. Aromatyczne krewetki i mnóstwo świeżych warzyw to znak, że będzie kolorowo i smacznie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1856
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4776
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1856
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4776
Składniki
Zacznij od zamarynowania krewetek. Do miski wlej oliwę, sok z cytryny, miód oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Do marynaty włóż oczyszczone krewetki i wymieszaj, a następnie zawiń miskę folią spożywczą i włóż do lodówki. Rozgrzej patelnię grillową, wyjmij krewetki z marynaty i smaż je z każdej ze stron po 3 minuty. Gdy ostygną, przekrój je wzdłuż na pół.
Obierz marchewkę, wyjmij z papryki gniazda nasienne, ogórka zostaw ze skórką. Pokrój warzywa na długie paski (zapałki). Pomidorki pokrój w plasterki, a cebulę obierz i poszatkuj w piórka. Posiekaj zieleninę.
Wlej ciepłą wodę do głębokiego talerza i namocz papier ryżowy przez 10 sekund. Wykładaj na ściereczkę do przeschnięcia. Rozłóż papier ryżowy i układaj dodatki w dolnej części arkusza. Połóż połowę krewetki, ogórki, marchewkę, paprykę, pomidorki, cebulę i zieleninę. Złóż boki papieru do środka i zwiń wszystko w rulon (podobnie jak zawijasz krokiety).
Spring rollsy podawaj surowe, maczając w ulubionym, pikantnym sosie lub chutney’u z mango.