Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spring rollsy z krewetkami to genialna przystawka na imprezę z przyjaciółmi lub mniej oficjalne przyjęcie. Przygotujesz je w kilka chwil, a w dobieraniu dodatków możesz postawić na spontaniczność. Aromatyczne krewetki i mnóstwo świeżych warzyw to znak, że będzie kolorowo i smacznie.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Zacznij od zamarynowania krewetek. Do miski wlej oliwę, sok z cytryny, miód oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Do marynaty włóż oczyszczone krewetki i wymieszaj, a następnie zawiń miskę folią spożywczą i włóż do lodówki. Rozgrzej patelnię grillową, wyjmij krewetki z marynaty i smaż je z każdej ze stron po 3 minuty. Gdy ostygną, przekrój je wzdłuż na pół.
Obierz marchewkę, wyjmij z papryki gniazda nasienne, ogórka zostaw ze skórką. Pokrój warzywa na długie paski (zapałki). Pomidorki pokrój w plasterki, a cebulę obierz i poszatkuj w piórka. Posiekaj zieleninę.
Wlej ciepłą wodę do głębokiego talerza i namocz papier ryżowy przez 10 sekund. Wykładaj na ściereczkę do przeschnięcia. Rozłóż papier ryżowy i układaj dodatki w dolnej części arkusza. Połóż połowę krewetki, ogórki, marchewkę, paprykę, pomidorki, cebulę i zieleninę. Złóż boki papieru do środka i zwiń wszystko w rulon (podobnie jak zawijasz krokiety).
Spring rollsy podawaj surowe, maczając w ulubionym, pikantnym sosie lub chutney’u z mango.