Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Saszimi i nigiri, uwielbiam śledzie, pomysł na to suszi powstał u mnie w domu
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4228
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6437
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4228
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6437
Składniki
Zapraszam na polską wersję suszi u mnie sprawdzoną od lat. Małe porcje przyrząza sie szybko. Filety śledziowe odmaczałam przez noc w wodzie. Rano włożyłam je do oleju i przełożyłam cebulą i posypałam pieprzem.
Po paru godzinach śledź już będzie aromatyczny, położyłam go w sosie teryaki , skórą do dołu. W międzyczasie ugotowałam ryż: W skrócie- ale sprawdzone: ryż opłukałam cztery razy, aż woda będzie klarowna, odcedziłam i poczekałam pół godziny. Ryż z wodą zagotowałam na średnim ogniu i jak się zagotuję podkręciłam gaz na minutę i potem znowu średni ogień przez 6 minut, potem jeszcze 10 minut na minimalnym gazie. Po wyłączeniu zostawiłam ryż na kolejne 10 minut. Zaprawa do ryżu już jest łatwa, wymieszałam składniki i przelałam do ryżu. Ryż schłodziłam i uformowałam mokrymi dłońmi krótkie "cygara"
Uformowany ryż posmarowałam wasabi i położyłam na nim pokrojone ukośnie plasterki śledzia- mamy nigiri. Saszimi- wystarczy położyć pokrojoną rybę. Oczywiście najlepiej smakuje z wasabi, i sosem sojowym i imbirem. Smacznego :)