Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Saszimi i nigiri, uwielbiam śledzie, pomysł na to suszi powstał u mnie w domu
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7584
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2645
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7584
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2645
Składniki
Zapraszam na polską wersję suszi u mnie sprawdzoną od lat. Małe porcje przyrząza sie szybko. Filety śledziowe odmaczałam przez noc w wodzie. Rano włożyłam je do oleju i przełożyłam cebulą i posypałam pieprzem.
Po paru godzinach śledź już będzie aromatyczny, położyłam go w sosie teryaki , skórą do dołu. W międzyczasie ugotowałam ryż: W skrócie- ale sprawdzone: ryż opłukałam cztery razy, aż woda będzie klarowna, odcedziłam i poczekałam pół godziny. Ryż z wodą zagotowałam na średnim ogniu i jak się zagotuję podkręciłam gaz na minutę i potem znowu średni ogień przez 6 minut, potem jeszcze 10 minut na minimalnym gazie. Po wyłączeniu zostawiłam ryż na kolejne 10 minut. Zaprawa do ryżu już jest łatwa, wymieszałam składniki i przelałam do ryżu. Ryż schłodziłam i uformowałam mokrymi dłońmi krótkie "cygara"
Uformowany ryż posmarowałam wasabi i położyłam na nim pokrojone ukośnie plasterki śledzia- mamy nigiri. Saszimi- wystarczy położyć pokrojoną rybę. Oczywiście najlepiej smakuje z wasabi, i sosem sojowym i imbirem. Smacznego :)