Do góry

Przekąski Przepis na:

Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 950

Dodano:

Odsłon: 486

Grillowane szaszłyki z kurczaka macerowanego jogurcie z oliwą z przyprawą curry, chilli  i czosnkiem z dodatkiem pieczarek, pomidorków koktajlowych oraz kiszonych ogórków, to smaczny sposób na prosty obiad lub kolację w plenerze.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 ogórki kiszone
  • 15 średnich pieczarek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryczki chili
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szaszłyki z grilla

Przygotowanie

  1. Do miski przelewamy jogurt, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, przyprawę curry, paprykę chili oraz czosnek, wszystko dokładnie mieszamy.
    Umytą pierś z kurczaka kroimy w półtora, dwu centymetrową kostkę, pokrojone mięso przekładamy do miski i oprószamy szczyptą soli. Pierś z kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

  2. Z umytych pieczarek odkrawamy nóżki, ogórki kiszone kroimy w dość grube plastry.
    Wszystkie składniki oprócz kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.
    Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe, kapelusze pieczarek oraz ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy ziołową przyprawą do grilla a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu około 40 minut, często odwracając.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń