Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Z pewnością zachwycisz gości taką przystawką do obiadu. Możesz też zaserwować ją rodzinie do wspólnego oglądania filmu zamiast paluszków czy chipsów.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22670
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44980
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 772
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22670
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44980
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 772
Składniki
Opłucz szparagi i odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Zagotuj wodę w wąskim, wysokim garnku (takim, by szparagi – z wyjątkiem główek – nie wystawały ponad powierzchnię wody). Dodaj do niej po łyżeczce cukru, masła i soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i włóż do garnka szparagi. Gotuj przez 3-4 minuty. Odcedź. Osusz szparagi i oprósz ostrą papryką i morską solą.
Pokrój arkusz ciasta francuskiego na długie, cienkie paski – tyle, ile masz szparagów. Owiń każdy ze szparagów paskiem ciasta. Układaj je w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem (z pomocą silikonowego pędzelka). Oprósz szparagi startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem.
Wstaw blachę ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni. Gotową przekąskę możesz podać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z wyrazistymi sosami, na przykład czosnkowym.