Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Z pewnością zachwycisz gości taką przystawką do obiadu. Możesz też zaserwować ją rodzinie do wspólnego oglądania filmu zamiast paluszków czy chipsów.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 105
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 51
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2887
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 105
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 51
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2887
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Składniki
Opłucz szparagi i odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Zagotuj wodę w wąskim, wysokim garnku (takim, by szparagi – z wyjątkiem główek – nie wystawały ponad powierzchnię wody). Dodaj do niej po łyżeczce cukru, masła i soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i włóż do garnka szparagi. Gotuj przez 3-4 minuty. Odcedź. Osusz szparagi i oprósz ostrą papryką i morską solą.
Pokrój arkusz ciasta francuskiego na długie, cienkie paski – tyle, ile masz szparagów. Owiń każdy ze szparagów paskiem ciasta. Układaj je w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem (z pomocą silikonowego pędzelka). Oprósz szparagi startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem.
Wstaw blachę ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni. Gotową przekąskę możesz podać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z wyrazistymi sosami, na przykład czosnkowym.