Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Z pewnością zachwycisz gości taką przystawką do obiadu. Możesz też zaserwować ją rodzinie do wspólnego oglądania filmu zamiast paluszków czy chipsów.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 290
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2603
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1645
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14385
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 290
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2603
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1645
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14385
Składniki
Opłucz szparagi i odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Zagotuj wodę w wąskim, wysokim garnku (takim, by szparagi – z wyjątkiem główek – nie wystawały ponad powierzchnię wody). Dodaj do niej po łyżeczce cukru, masła i soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i włóż do garnka szparagi. Gotuj przez 3-4 minuty. Odcedź. Osusz szparagi i oprósz ostrą papryką i morską solą.
Pokrój arkusz ciasta francuskiego na długie, cienkie paski – tyle, ile masz szparagów. Owiń każdy ze szparagów paskiem ciasta. Układaj je w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem (z pomocą silikonowego pędzelka). Oprósz szparagi startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem.
Wstaw blachę ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni. Gotową przekąskę możesz podać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z wyrazistymi sosami, na przykład czosnkowym.