Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Z pewnością zachwycisz gości taką przystawką do obiadu. Możesz też zaserwować ją rodzinie do wspólnego oglądania filmu zamiast paluszków czy chipsów.
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 71
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 260
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 273
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 71
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 260
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 273
Składniki
Opłucz szparagi i odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Zagotuj wodę w wąskim, wysokim garnku (takim, by szparagi – z wyjątkiem główek – nie wystawały ponad powierzchnię wody). Dodaj do niej po łyżeczce cukru, masła i soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i włóż do garnka szparagi. Gotuj przez 3-4 minuty. Odcedź. Osusz szparagi i oprósz ostrą papryką i morską solą.
Pokrój arkusz ciasta francuskiego na długie, cienkie paski – tyle, ile masz szparagów. Owiń każdy ze szparagów paskiem ciasta. Układaj je w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem (z pomocą silikonowego pędzelka). Oprósz szparagi startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem.
Wstaw blachę ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni. Gotową przekąskę możesz podać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z wyrazistymi sosami, na przykład czosnkowym.