Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne delikatne szparagi z aksamitnym sosem.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 585
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 42
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 42
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 347
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 585
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 42
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 42
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 347
Składniki
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końce (ok. 3 cm), obrać zaczynając od głowki do dołu. Ugotowac na parze około 12-15 minut.
Na małej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, szybo mieszać - nie złocić. Dolać bulion, cały czas mieszając, zagotować, dolać śmietanki, wrzucić pokrojony serek, mieszać aż sos zrobi się aksamitny, bez żadnych grudek, zagotować. Gotowy sos doprawić solą, pieprzem, chilli, szczyptą gałki, posypać posiekanym koperkiem. Jeśli ktoś woli bardziej ostrzejsze i wyraźiste sosy zamiast serka topionego można użyć np. niebieskiego lazura.
Gotowe szparagi polać gorącym sosem, posypać chilli , wcinać :) Niebo w gębie ;P