Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wiesz, co przygotować na domówkę z przyjaciółmi lub szybką przekąskę na lunch, sięgnij po ten przepis na szpinak w cieście francuskim. Wegetariańska przekąska ucieszy nawet mięsożerców. Możesz podawać samodzielnie, z czerwonym barszczykiem lub ulubionym dipem.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10662
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 207
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 181
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 755
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10662
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 207
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 181
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 755
Składniki
Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj, aż zacznie pachnieć. Następnie wrzuć szpinak i smaż kilka minut. Dopraw solą i mieloną lub tartą gałką muszkatołową, wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika i połącz szpinak z pokruszonym serem feta. Ponownie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. W miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem. Rozłóż pierwszy arkusz ciasta francuskiego na stolnicy lub blacie i przekrój na pół. Na połowie dłuższej krawędzi ciasta francuskiego rozłóż 1/6 części szpinakowego farszu, natomiast drugą - posmaruj mieszanką mleka i jajka. Zwiń ciasto w roladkę i ułóż na blasze złączeniem do dołu. Postąp podobnie z pozostałymi arkuszami ciasta, a wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem. Szpinakowe paszteciki możesz posypać sezamem lub czarnuszką.
Blaszki z pasztecikami wstaw do pieca i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złote. Szpinak w cieście francuskim podawaj na ciepło (prosto z piekarnika) lub na zimno jako zastępująca kanapki przekąskę.