Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wiesz, co przygotować na domówkę z przyjaciółmi lub szybką przekąskę na lunch, sięgnij po ten przepis na szpinak w cieście francuskim. Wegetariańska przekąska ucieszy nawet mięsożerców. Możesz podawać samodzielnie, z czerwonym barszczykiem lub ulubionym dipem.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj, aż zacznie pachnieć. Następnie wrzuć szpinak i smaż kilka minut. Dopraw solą i mieloną lub tartą gałką muszkatołową, wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika i połącz szpinak z pokruszonym serem feta. Ponownie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. W miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem. Rozłóż pierwszy arkusz ciasta francuskiego na stolnicy lub blacie i przekrój na pół. Na połowie dłuższej krawędzi ciasta francuskiego rozłóż 1/6 części szpinakowego farszu, natomiast drugą - posmaruj mieszanką mleka i jajka. Zwiń ciasto w roladkę i ułóż na blasze złączeniem do dołu. Postąp podobnie z pozostałymi arkuszami ciasta, a wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem. Szpinakowe paszteciki możesz posypać sezamem lub czarnuszką.
Blaszki z pasztecikami wstaw do pieca i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złote. Szpinak w cieście francuskim podawaj na ciepło (prosto z piekarnika) lub na zimno jako zastępująca kanapki przekąskę.