Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wiesz, co przygotować na domówkę z przyjaciółmi lub szybką przekąskę na lunch, sięgnij po ten przepis na szpinak w cieście francuskim. Wegetariańska przekąska ucieszy nawet mięsożerców. Możesz podawać samodzielnie, z czerwonym barszczykiem lub ulubionym dipem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 795
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22838
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15255
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4960
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 795
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22838
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15255
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4960
Składniki
Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj, aż zacznie pachnieć. Następnie wrzuć szpinak i smaż kilka minut. Dopraw solą i mieloną lub tartą gałką muszkatołową, wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika i połącz szpinak z pokruszonym serem feta. Ponownie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. W miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem. Rozłóż pierwszy arkusz ciasta francuskiego na stolnicy lub blacie i przekrój na pół. Na połowie dłuższej krawędzi ciasta francuskiego rozłóż 1/6 części szpinakowego farszu, natomiast drugą - posmaruj mieszanką mleka i jajka. Zwiń ciasto w roladkę i ułóż na blasze złączeniem do dołu. Postąp podobnie z pozostałymi arkuszami ciasta, a wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem. Szpinakowe paszteciki możesz posypać sezamem lub czarnuszką.
Blaszki z pasztecikami wstaw do pieca i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złote. Szpinak w cieście francuskim podawaj na ciepło (prosto z piekarnika) lub na zimno jako zastępująca kanapki przekąskę.