Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy szpinak więc tym razem postanowiłam zrobić coś na wynos. Co smakuje na ciepło i na zimno.
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12511
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 894
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12511
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 894
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek oleju szklimy cebulę z czosnkiem. W tym czasie przebieramy i oczyszczamy szpinak. Wrzucamy stopniowo do cebuli. Gdy jedna partia szpinaku zmięknie i lekko zmieni kolor dorzucamy następną i tak do końca. Gdy szpinak się poddusi dolewamy śmietanę sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmniejszamy ogień. Dusimy aż wszystko zgęstnieje i odstawiamy aby przestygło. Jak farsz będzie już letni, do miski rozbijamy jajko, rozwijamy ciasto i smarujemy. Nakładamy farsz na cały arkusz ciasta. Zwijamy dłuższą stroną. Ostrym nożem kroimy zwinięte ciasto na ok. 2 cm krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wcześniej posmarowanym jajkiem. Wierzch również smarujemy warstwą jajka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min temp. 180 - 200 st.