Do góry

Przekąski Przepis na:

Szpinakowe zawijańce w cieście francuskim

Szpinakowe zawijańce w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 817

Uwielbiamy szpinak więc tym razem postanowiłam zrobić coś na wynos. Co smakuje na ciepło i na zimno.

Składniki

  • Duży pęczek świeżego szpinaku
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kubek śmietany 12% ( ok. 300 ml )
  • arkusz ciasta francuskiego
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszatałowej
  • Olej rzepakowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy. Drobno siekamy.
    Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek oleju szklimy cebulę z czosnkiem.
    W tym czasie przebieramy i oczyszczamy szpinak.
    Wrzucamy stopniowo do cebuli. Gdy jedna partia szpinaku zmięknie i lekko zmieni kolor dorzucamy następną i tak do końca.
    Gdy szpinak się poddusi dolewamy śmietanę sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmniejszamy ogień.
    Dusimy aż wszystko zgęstnieje i odstawiamy aby przestygło.

    Jak farsz będzie już letni, do miski rozbijamy jajko, rozwijamy ciasto i smarujemy.
    Nakładamy farsz na cały arkusz ciasta.
    Zwijamy dłuższą stroną.
    Ostrym nożem kroimy zwinięte ciasto na ok. 2 cm krążki.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wcześniej posmarowanym jajkiem. Wierzch również smarujemy warstwą jajka.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min temp. 180 - 200 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń