Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy szpinak więc tym razem postanowiłam zrobić coś na wynos. Co smakuje na ciepło i na zimno.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11157
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4919
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1080
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9679
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1441
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11157
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4919
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1080
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9679
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1441
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek oleju szklimy cebulę z czosnkiem. W tym czasie przebieramy i oczyszczamy szpinak. Wrzucamy stopniowo do cebuli. Gdy jedna partia szpinaku zmięknie i lekko zmieni kolor dorzucamy następną i tak do końca. Gdy szpinak się poddusi dolewamy śmietanę sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmniejszamy ogień. Dusimy aż wszystko zgęstnieje i odstawiamy aby przestygło. Jak farsz będzie już letni, do miski rozbijamy jajko, rozwijamy ciasto i smarujemy. Nakładamy farsz na cały arkusz ciasta. Zwijamy dłuższą stroną. Ostrym nożem kroimy zwinięte ciasto na ok. 2 cm krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wcześniej posmarowanym jajkiem. Wierzch również smarujemy warstwą jajka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min temp. 180 - 200 st.