Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy szpinak więc tym razem postanowiłam zrobić coś na wynos. Co smakuje na ciepło i na zimno.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 62
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 129
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 52
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 62
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 129
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 52
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek oleju szklimy cebulę z czosnkiem. W tym czasie przebieramy i oczyszczamy szpinak. Wrzucamy stopniowo do cebuli. Gdy jedna partia szpinaku zmięknie i lekko zmieni kolor dorzucamy następną i tak do końca. Gdy szpinak się poddusi dolewamy śmietanę sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmniejszamy ogień. Dusimy aż wszystko zgęstnieje i odstawiamy aby przestygło. Jak farsz będzie już letni, do miski rozbijamy jajko, rozwijamy ciasto i smarujemy. Nakładamy farsz na cały arkusz ciasta. Zwijamy dłuższą stroną. Ostrym nożem kroimy zwinięte ciasto na ok. 2 cm krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wcześniej posmarowanym jajkiem. Wierzch również smarujemy warstwą jajka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min temp. 180 - 200 st.